SEGRE

POLÍTICA NEGOCIACIONS

La militància d'ERC exigeix prèviament un diàleg per donar suport a investir Sánchez

El partit reclama una taula entre governs, sense condicions, amb un calendari clar i garantia de compliment dels acords || Adverteix que “ara és el líder del PSOE el que ha de moure’s”

Marta Vilalta va ser l’encarregada de fer públics els resultats del sondeig.

Marta Vilalta va ser l’encarregada de fer públics els resultats del sondeig.ERC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La militància d’Esquerra ha estat rotunda i en la consulta convocada per la direcció ha deixat clar que qualsevol possibilitat de facilitar la investidura de Pedro Sánchez passa per crear una taula de diàleg per afrontar el conflicte polític.

Tot això en una jornada en què JxCat va augmentar el seu envit a Sánchez, al qual reclama un diàleg que reconegui Carles Puigdemont i inclogui un mitjancer internacional. No hi va haver sorpreses tampoc entre els comuns, els inscrits dels quals van avalar el pacte Unides Podem-PSOE amb més d’un 94,65 per cent dels vots.

El 94,6% de la militància d’ERC que ha participat en la consulta anteposa el diàleg a la investidura Afirma que el model lingüístic que proposen és el que va presentar Bargalló l’any passat

Pràcticament el mateix percentatge, el 94,6%, dels 5.953 militants d’Esquerra que van participar en la consulta interna, sobre un cens de 8.500, va votar a la pregunta: “Esteu d’acord amb rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l’Estat a través d’una taula de negociació?” Després de donar a conèixer el resultat, la portaveu republicana, Marta Vilalta, es va adreçar al líder del PSOE i president en funcions: “Ara és Pedro Sánchez el que ha de moure’s.”

La direcció d’ERC ha concretat que la seua exigència per avalar la investidura és impulsar una taula de negociació sobre el conflicte català que tingui quatre potes: ha de ser entre governs; un diàleg sense condicions en què es pugui parlar de tot; amb un calendari clar, i que es fixin les garanties de compliment dels acords que es puguin assolir. Vilalta va dir que els socialistes han d’escollir si volen “una taula per a una solució democràtica o una investidura fallida”. “Estem més forts que mai per forçar l’Estat perquè s’assegui a negociar. I aquest és el missatge que ha enviat la militància d’ERC al PSOE i a Unides Podem”, va defensar.

Hores abans de conèixer-se el resultats de la consulta, des de l’Executiu central el ministre Luis Planas va garantir que qualsevol negociació que s’obri amb ERC se situarà dins del “marc de referència” de la Constitució. “Dins del respecte a la Constitució i la llei, tot. Fora de la Constitució i la llei, res”, va avisar el titular d’Agricultura en funcions.

Tot això mentre els socialistes veuen com se’ls complica el calendari de la investidura i de formació d’un nou Govern, que preveien al desembre. Amb tot, els socialistes preveuen una nova reunió entre els equips negociadors de PSOE i ERC aquesta setmana.

Tot mentre segueix la travessa d’hipotètics ministrables d’Unides Podem i la demanda dels comuns de tenir una de les cadires al Consell de Ministres, en concret la d’Universitats. La militància de Podem continuarà votant el preacord amb Sánchez fins demà dimecres.

El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, va recordar ahir que el seu partit defensa que Catalunya és una nació “des de la seua fundació, des del segle passat”, i que així es recull a la declaració de Granada, a la declaració de Barcelona i a l’últim document congressual que van redactar el 2016.

En una roda de premsa, va agrair l’interès que ha suscitat la ponència política que volen debatre i votar al Congrés de la formació dels dies 13, 14 i 15 de desembre. “Avui, Espanya és un país modern –plurilingüe i pluricultural– que es fonamenta en la igualtat de drets i la garantia del dret d’autonomia dels pobles que la integren. Reconèixer Catalunya com a nació i Espanya com un estat plurinacional és la nostra manera d’entendre la nostra unió i la igualtat en la diversitat”, subratlla el document.

Els socialistes critiquen a la ponència política del seu congrés del desembre que el procés independentista ha “trencat el pacte fundacional de la Catalunya democràtica” i es compromet a contribuir a la cohesió de la unitat civil de la societat catalana a partir de la renovació dels consensos trencats en els darrers anys, un dels quals és la llengua, ja que acusa els nacionalismes d’haver instrumentalitzat aquesta qüestió i d’haver-ne fet un ús partidista, i per això aposta per la “diversitat lingüística” a Catalunya, la qual cosa passa per la defensa del català i el castellà “a través d’un model plurilingüe a l’escola amb la flexibilitat que la realitat sociolingüística exigeix”.

tracking