SEGRE

PROCÉS RESOLUCIÓ

El Parlament ignora el veto del TC

La majoria independentista tira endavant la rèplica de la Cambra a la sentència de l’1-O, amb els fragments suspesos pel Constitucional || Reprova el rei i insisteix en la defensa de l’autodeterminació

Moment de votar la resolució, sense la presència dels diputats de Cs, que se’n van anar llavors.

Moment de votar la resolució, sense la presència dels diputats de Cs, que se’n van anar llavors.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament va aprovar ahir, amb els vots a favor de JxCat, ERC i la CUP, la resolució pactada pels grups independentistes per respondre a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders del procés per l’1-O. Malgrat que el Constitucional va suspendre, el passat dia 5, la part de l’articulat referent a la reprovació de la monarquia i la defensa de l’autodeterminació a petició del Govern central a l’entendre que anava en contra dels seus pronunciaments anteriors, els parlamentaris independentistes van reintroduir, a través d’esmenes, els fragments vetats pels magistrats. Així, tant JxCat i ERC com la CUP van presentar per separat propostes de modificació de la resolució. Les dels republicans i els cupaires manifestaven el seu “rebuig a la suspensió” i, tot seguit, aprofitaven per reproduir l’articulat vetat. Igualment, JxCat va denunciar la “censura prèvia” del Constitucional i va reivindicar “poder debatre i votar sobre el dret l’autodeterminació, la reprovació de la monarquia i el reconeixement de la sobirania de Catalunya”, amb la qual cosa es replica a les frases suspeses pel TC.

Així les coses, la resolució aprovada pel Parlament rebutja la sentència del Suprem, exigeix la llibertat dels “presos polítics, el retorn lliure dels exiliats i el final de la repressió”.

El text demana la llibertat dels presos i la fi de la repressió i advoca per internacionalitzar el procés

Pretén fixar la posició catalana en el futur diàleg amb el Govern central

PSOE, PP i Cs deixen sol Vox i recorden que no hi ha sentències contra els CDR

També qualifica d’“escàndol democràtic” l’empresonament de l’expresidenta de la Cambra Carme Forcadell al permetre “que es pogués parlar de tot”, reafirma el caràcter “cívic i no violent” del moviment independentista i insta el Govern central a promoure iniciatives institucionals per aconseguir “una solució democràtica al conflicte polític” entre Catalunya i Espanya.

Malgrat ser aquesta resolució la resposta unitària de l’independentisme a la sentència de l’1-O, els grups van descartar presentar una esmena conjunta ja que, després de les desavinences de les últimes setmanes sobre la fórmula per esquivar el veto del Constitucional i després de tramitar les propostes de modificació per separat, hi havia la possibilitat que l’oposició provés d’aturar el ple si es plantejava un text únic, van explicar fonts dels partits independentistes.

En el debat previ a la votació del text, els portaveus de JxCat, ERC i la CUP van admetre no haver estat “a l’altura” en la resposta institucional a la sentència de l’1-O.

D’altra banda, la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, va avançar que denunciaran davant de la Fiscalia la resolució i va augurar que el Constitucional la tombarà “perquè va en contra de la legalitat”. Tant Roldán com la resta de diputats taronges van deixar l’hemicicle abans de la votació per protestar. Sí que es van quedar els 21 representants del PSC i del PP, que hi van votar en contra. Per la seua part, els comuns es van abstenir encara que la diputada Marta Ribas va assenyalar que l’aprovació de la resolució arriba “fora de temps” perquè “el carrer i les urnes ja han respost” a la sentència. Fonts de la Moncloa van indicar que no prendran mesures fins que el butlletí del Parlament publiqui “oficialment” el text aprovat.

“Encara no s’ha enviat la convocatòria perquè encara no està tancada la data”, va remarcar.

La setmana passada, el conseller de Territori, Damià Calvet, va manifestar que l’objectiu de la reunió seria “aclarir el posicionament del Govern en el futur diàleg” amb la Moncloa que, segons va apuntar ahir Budó, no començarà fins després de la investidura (més informació a la pàgina anterior).

En un altre ordre de coses, la Fiscalia es va pronunciar ahir a favor que el diputat d’ERC al Congrés Joan Josep Nuet sigui jutjat al Suprem com a exmembre de la Mesa per 1-O. D’altra banda, va advocar per què la resta dels sobiranistes d’aquest òrgan del Parlament, entre els quals hi ha les lleidatanes Anna Simó i Ramona Barrufet, i l’aranesa Mireia Boya s’asseguin al banc del TSJC.

tracking