SEGRE

XIV LEGISLATURA NEGOCIACIONS

Socialistes i republicans negocien demà després de l'advertència de la militància d'ERC

Ábalos s’obre a millorar la descentralització però Calvo descarta diàleg entre governs || Esquerra insisteix que només amb un calendari sobre Catalunya serà possible que surti del seu ‘no’ a la investidura

Foto de família dels diputats i senadors d’ERC després d’entregar les credencials com a electes.

Foto de família dels diputats i senadors d’ERC després d’entregar les credencials com a electes.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, es va obrir ahir a “perfeccionar l’autogovern” de Catalunya i “millorar” l’actual sistema de descentralització espanyol, després que les bases d’ERC deixessin clar dilluns passat que el diàleg resulta imprescindible de cara a la investidura de Pedro Sánchez.

En declaracions als mitjans de comunicació, abans de la reunió de demà entre els equips negociadors d’ERC i socialistes a la recerca de la necessària abstenció dels republicans per superar la investidura, Ábalos va defensar que l’autogovern és el “punt comú” en què podrien trobar-se els defensors de la integritat territorial d’Espanya, entre els quals hi ha el PSOE, i els independentistes.

Situa el diàleg “entre governs” després de la investidura i exigeix que sigui entre Torra i Sánchez

El ministre va ressaltar que els socialistes estan “disposats” a establir “un marc de diàleg” per afrontar l’actual conflicte territorial, com demanen, segons la seua opinió, les bases d’ERC. “Una altra cosa són les condicions o els continguts” d’aquest diàleg, va precisar. Va admetre que algunes de les exigències que plantegen els republicans són “inassumibles”, com és el cas del referèndum d’autodeterminació o l’amnistia per als presos.

Hores després, la vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, va subratllar que el PSOE s’asseurà a parlar amb ERC per buscar una sortida a la situació a Catalunya en un diàleg “entre partits”, no entre governs, i va recordar als independentistes que la segona fase de la negociació “consisteix a tenir investidura” per poder dialogar sempre “dins de la llei”.

Des de les files sobiranistes, el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, va exercir més pressió sobre els socialistes assegurant, en una atenció als mitjans després que els tretze membres de la seua formació s’acreditessin com a diputats a la Cambra, que els republicans no es mouran del no a la investidura de Pedro Sánchez si abans no se’ls garanteix l’existència d’un “compromís i un calendari” previ a una taula de negociació “entre governs”. Segons Rufián, els passos a seguir en aquest calendari s’hauran de determinar en la reunió que es farà demà entre els equips negociadors de PSOE i ERC. Si finalment la formació d’aquesta agenda prospera, s’haurà d’“establir una segona fase de negociacions entre governs” una vegada constituït el nou Executiu espanyol. Els republicans també van reclamar que Quim Torra fos el representant de la Generalitat en aquestes converses.

En aquesta mateixa línia es va pronunciar la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que va situar el diàleg entre Generalitat i Moncloa per després de la investidura, i amb Torra i Sánchez com els líders d’aquestes converses.

A més, Budó també va fixar l’escenari de Pedralbes com “un punt de partida òptim” per reprendre les negociacions que permetin trobar una solució per posar fi a la crisi catalana.

Foto de família dels diputats i senadors d’ERC després d’entregar les credencials com a electes.

Foto de família dels diputats i senadors d’ERC després d’entregar les credencials com a electes.EUROPA PRESS

tracking