SEGRE

El Síndic veu "excessos" policials en les protestes després de la sentència del procés

Rafael Ribó ha presentat el seu informe al Parlament de Catalunya

Imatges dels disturbis de la nit de dimecres

Guerrila urbana a LleidaITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha alertat de l’"evident ús excessiu i desproporcionat de la força" policial durant les protestes per la sentència del 'procés' per a la "dispersió, contenció i detenció" de manifestants i ha exigit que s’iniciï una "investigació rigorosa i imparcial". Així ho ha assenyalat aquest divendres al Parlament, on ha presentat el seu informe sobre l’actuació policial durant els aldarulls als carrers catalans arran de la condemna del Tribunal Suprem als líders independentistes per l’1-O.

Segons Ribó, la policia es va extralimitar amb actuacions "desproporcionades" com la tècnica del carrusel (marxa de furgons policials a gran velocitat per dispersar manifestants) o l’ús de pilotes de goma, així com amb "cops de porra a discreció", "puntades de peu al cap" de persones que estaven sent detingudes o "agressions verbals i vexacions" en comissaria.

El Defensor del Poble a Catalunya ha arribat a aquestes conclusions després d’entrevistar-se amb les persones detingudes en els disturbis i a partir de la informació proporcionada pel Ministeri de l’Interior, el Departament d’Interior i de Salut de la Generalitat, la Síndica Municipal de Sabadell (Barcelona) i a través dels vídeos de les protestes en xarxes socials i mitjans de comunicació.

"S’ha pogut constatar que algunes actuacions policials van ser desproporcionades com a càrregues acompanyades de cops de porra a discreció, escopeters no identificats, l’ús inacceptable i excessiu del material antiavalots, el carrusel o les pilotes de goma", ha ressaltat Ribó.

Tanmateix, per al Síndic, l’informe del qual analitza els aldarulls produïts entre el 13 i el 27 d’octubre, l’"actitud hostil i violenta" d’algunes manifestacions "minoritàries" arran de la sentència "necessàriament havien de comportar una reacció de les forces de seguretat".

Per això, malgrat defensar "sancions" davant de les "possibles infraccions" comeses per agents, ha demanat també "de no confondre l’exigència d’una investigació minuciosa, rigorosa i imparcial amb la criminalització de cossos policials i brigades especials en missions d’ordre públic".

El Síndic ha admès a més que el relat dels detinguts revela "un tracte més agressiu, inadequat i intimidatori" per part dels agents de la Policia Nacional, especialment durant els trasllats a comissaria, en qui s’han produït "vexacions", "insults" i "humiliacions".

En el seu estudi, que inclou l’informe sol·licitat pel president de la Generalitat, Quim Torra, sobre els criteris d’actuació de la policia en casos de desobediència civil no-violenta, Ribó també ha denunciat que no sempre s’ha respectat la lectura de drets als detinguts ni l’assistència mèdica amb garanties ja que, sovint, s'ha fet les manilles posades.

En algunes ocasions s’han violat drets en no proporcionar assistència lletrada en les tres hores posteriors a la detenció o amb la presència d’agents policials amb el rostre tapat en les vistillas, una pràctica que ha titllat de "completament irregular".

Ribó ha demanat per això a tots els cossos que reforcin el model "anglosaxó" perquè la policia sigui cada vegada més "de proximitat" i aposti per la "mediació" al mateix temps que ha instat a les autoritats judicials i fiscals que "reconsiderin la presó provisional de les persones que estan a la presó".

D’altra banda, ha lamentat que el ministeri que dirigeix Fernando Grande-Marlaska encara no li hagi remès la documentació sol·licitada sobre l’armament utilitzat en les protestes o la identificació dels grups organitzats que suposadament haurien provocat incidents.

D’acord amb Ribó, la presència d’un "nombre minoritari" de manifestants "amb actitud hostil i de vegades extremadament violents" que podien ser "professionals de l’aldarull" no serveix per justificar tots els disturbis ja que, segons la seua opinió, la majoria de manifestacions van transcórrer "en un clima pacífic i tranquil".

tracking