SEGRE

TRIBUNALS PROCÉS

El TC trenca la seua unanimitat en l'aval sobre la presó preventiva d'Oriol Junqueras

Els jutges van rebutjar el recurs d’empara amb nou vots a favor i tres en contra de magistrats progressistes || El Tribunal Europeu dictarà sentència sobre la seua immunitat el 19 de desembre

Aragó traspassa a Catalunya la presidència de la Comunitat de Treball del Pirineu - El president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, va traspassar ahir a la Generalitat la presidència de la Comunitat de Treball del Pirineu. Arriba després qu ...

Aragó traspassa a Catalunya la presidència de la Comunitat de Treball del Pirineu - El president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, va traspassar ahir a la Generalitat la presidència de la Comunitat de Treball del Pirineu. Arriba després qu ...GOVERN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Tribunal Constitucional celebrat ahir va rebutjar concedir l’empara a Oriol Junqueras per la presó preventiva decretada per la jutge Carmen Lamela fa més de dos anys i mantinguda per Pablo Llarena durant la instrucció i el judici per l’1-O. Tanmateix, el tribunal no es va mostrar unànime en la seua decisió, una cosa que havia mantingut fins ara en els casos relacionats amb el procés.

La defensa de Junqueras havia argumentat que la presó provisional vulnerava els drets de llibertat personal i ideològica, d’expressió, de defensa, de legalitat penal, de tutela judicial efectiva i de participació i representació política del seu client.

S’ha de pronunciar sobre la decisió de no deixar Junqueras anar a la sessió constitutiva del Parlament

Puigdemont acusa el tribunal de fer “política fins i tot amb els sobres que envia” al tractar-lo de ‘Don’

Però la sentència assenyala que les decisions judicials qüestionades compleixen amb les exigències constitucionals de previsió legal, finalitat legítima i proporcionalitat.

El ple encara té pendent aprovar una altra sentència en relació amb el recurs presentat per Junqueras contra la decisió de Llarena d’impedir que el líder d’ERC assistís a la sessió constitutiva del Parlament el gener del 2018. La ponència d’aquesta resolució correspon a un dels magistrats que es van mostrar contrarin a la decisió d’avalar la presó preventiva, Juan Antonio Xiol.

D’altra banda, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) dictarà sentència sobre l’abast de la immunitat com a eurodiputat del líder d’ERC el proper 19 de desembre.

BARCELONA

El Tribunal de Comptes ha citat Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i 27 càrrecs i excàrrecs del Govern a declarar el proper 28 de gener pels fons públics destinats a sufragar el referèndum celebrat l’1 d’octubre del 2017. En concret se’ls cita perquè realitzin una “liquidació provisional” després que Societat Civil Catalana, Advocats Catalans i la fiscalia presentessin denúncies en contra seu. En concret Puigdemont podria enfrontar-se a l’embargament d’almenys dos milions d’euros per respondre a les despeses, en una possible fiança per respondre a una hipotètica condemna. Els citats podran presentar al·legacions necessària a banda d’interposar un recurs contra la reclamació del tribunal en un termini de 10 dies hàbils i enviar un representant en nom seu.

Per la seua part, Carles Puigdemont va acusar el Tribunal de Comptes de fer “política fins i tot en els sobres que envia”, després que al gener el tractessin com a “Muy Honorable Señor” i ara com a “Don”. El Govern va rebre la citació “com una prova més de la repressió de l’Estat”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va crear ahir polèmica al compartir a Twitter una entrevista a Paul Engler, el coautor del llibre Manual de desobediència civil, i convidar els seus seguidors a “escoltar atentament” les seues paraules.

En l’entrevista, publicada a Vilaweb, l’autor, activista dels drets civils i desobediència, aconsella a l’independentisme “acceptar alts nivells de sacrifici i polarització” a la societat per exercir pressió. Engler considera que tots els moviments socials s’han d’involucrar en la polarització i han d’actuar “perquè la gent neutral passi a ser passivament favorable i després activament favorable, fins al punt de sortir al carrer, i sabent que altres persones seran molt més contràries a la causa”.

També admet no entendre la resposta de les autoritats espanyoles que, segons el seu parer, és la reacció que s’espera “d’una dictadura”.

Aquesta publicació no va agradar entre la files de Ciutadans i la líder a Catalunya, Lorena Roldán, va anunciar que la seua formació demanarà que Torra expliqui al Parlament a què es refereix amb el seu missatge. Segons el seu parer, el president de la Generalitat és un “irresponsable perquè no n’ha tingut prou amb el caos de les últimes setmanes, que ara demana polaritzar més la societat”.

tracking