SEGRE

POLÍTICA BASCA

PNB i Bildu tiren endavant la seua proposta sobre el dret a decidir

Advoca per una relació “pactada i bilateral” amb l’Estat espanyol || Amb els vots en contra de PSE i PP i l’abstenció, tret de d’una diputada, de Podem

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament basc, amb els vots de PNB i EH Bildu, va advocar ahir per un nou model de relació entre Euskadi i l’Estat, basat en la “igualtat, la bilateralitat i el pacte” i que doni curs a l’exercici del dret a decidir de la ciutadania. Aquesta resolució va comptar amb els vots en contra tant del PSE com del PP, mentre que Elkarrekin Podem es va abstenir, encara que una de les seues parlamentàries, Pili Zabala, es va desmarcar del seu grup i va recolzar la proposta dels nacionalistes.

El contingut del text, que va tirar endavant com una esmena a una proposició no de llei del PSE, és el mateix que un altre d’aprovat l’11 d’abril passat amb la mateixa postura dels grups en la votació.

El debat es va produir dies abans que dilluns els cinc experts designats pels grups parlamentaris bascos registrin a la Cambra una proposta d’esborrany de text articulat de reforma de l’Estatut de Gernika amb els corresponents vots particulars.

Ahir es van tornar a reunir aquests experts per aproximar posicions, ateses les diferències que existeixen entre ells sobre diverses qüestions a incloure en el text, entre aquestes la que té a veure amb el polèmic dret a l’autodeterminació.

En la iniciativa aprovada a la Cambra es reclama també que s’acabi amb l’“excepcionalitat” en l’aplicació de la política penitenciària, de manera que s’atansi a presons basques els reclusos que compleixen condemna en altres territoris, entre ells els d’ETA, i que es posi en llibertat els que pateixin malalties greus i incurables.

En concret, al 60,1% dels enquestats que els va influir la situació catalana, els va reforçar en la seua intenció de votar pel partit pel qual ja pensaven fer-ho, mentre que al 17% el va incentivar a votar, traient-lo dels seus dubtes o de la seua intenció prèvia de no fer-ho. Al contrari, al 7,4% el va portar a votar per un partit diferent al qual inicialment pensava votar i un 5,7% es va desmotivar i el va influir per no votar.

De manera encara més específica, del baròmetre es desprèn que, entre les persones que van canviar la seua intenció de vot a causa de la situació a Catalunya, Vox va ser el partit més beneficiat.

Catalunya va influir el 43,9% dels espanyols el 10-NLa situació política existent a Catalunya va influir en el 43,9% dels ciutadans davant del dilema de votar o no votar o per qui fer-ho a les eleccions generals del 10-N, segons el baròmetre del CIS publicat ahir i realitzat entre el 28 d’octubre i el 9 de novembre, en plena campanya de les eleccions.

tracking