SEGRE

PROCÉS INSTITUCIONS

Catalunya i Flandes exigeixen a la UE una via per adherir nous estats

Aposten per l’autodeterminació com a “base per a una solució política” || “Volem un referèndum com el d’Escòcia”, afirma el president Torra

Torra i Jambon, ahir, al Pati dels Tarongers de la Generalitat.

Torra i Jambon, ahir, al Pati dels Tarongers de la Generalitat.GOVERN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el ministre president de Flandes, Jan Jambon, van instar ahir la Unió Europea a instaurar “mecanismes” per facilitar l’adhesió de “nous estats independents nascuts per vies democràtiques”. Els dos mandataris, que es van reunir al Palau de la Generalitat, van firmar un acord en el qual van apostar per l’autodeterminació “pacífica” com a “base per a una solució política” per al conflicte que existeix entre Catalunya i l’Estat. Igualment, van posar èmfasi en l’“èxit continuat” de la cooperació entre el Govern i els flamencs des del 2008.

En una compareixença conjunta a la Sala Torres Garcia de la Generalitat, Torra es va mostrar convençut que “la democràcia és el camí per accedir a la llibertat”. Va defensar per a Catalunya un referèndum pactat com el que Escòcia va organitzar el 2014 amb el vistiplau del Regne Unit. També va reafirmar la seua confiança en els tribunals belgues en relació amb les ordres europees de detenció i entrega cursades per les autoritats espanyoles contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig, que resideixen en aquest país des de fa dos anys.

Per la seua part, Jambon va remarcar que, a l’octubre, el Parlament de Flandes va tirar endavant una resolució en la qual instava els executius de Catalunya i Espanya a obrir un “debat polític” per arribar una solució “pacífica i sostenible”, i també apressava la Unió Europea a “mediar”.

En paral·lel, ahir va transcendir que Joaquín Elías, un dels magistrats que han jutjat Torra en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per no haver retirat els llaços grocs de la Generalitat durant el període electoral a requeriment de la Junta Electoral Central (JEC), va sopar dimecres amb Manuel Valls, regidor de l’ajuntament de Barcelona per la plataforma Barcelona pel Canvi, que es va presentar vinculada a Ciutadans.

En un altre ordre de coses, el Govern central ha autoritzat la compra urgent de 100.000 bales de goma per als agents antiavalots de la Policia Nacional destacats a Catalunya, després de gastar una gran quantitat de material arran de la sentència de l’1-O.

tracking