SEGRE

PANORAMA

ERC i PSOE avancen per activar la “via política” en el conflicte català

Conclouen la segona reunió amb un comunicat conjunt en el qual recorden la seua “sensibilitat social” || Socialistes i JxCat celebraran avui la primera trobada

Els equips negociadors d’ERC i PSOE encapçalats per Gabriel Rufián i Adriana Lastra.

Els equips negociadors d’ERC i PSOE encapçalats per Gabriel Rufián i Adriana Lastra.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els equips negociadors d’ERC i PSOE van coincidir ahir que l’objectiu de les negociacions és aconseguir activar “la via política” per poder resoldre el “conflicte polític” a Catalunya. Durant la segona reunió de cara a la investidura del socialista Pedro Sánchez com a president del Govern, poques hores després de la constitució del Congrés, aquestes dos formacions van assegurar que s’han produït avanços en aquest terreny i es van citar a tornar a reunir-se d’aquí a una setmana, el 10 de desembre.

En un comunicat que van enviar de manera conjunta, el primer des que van iniciar les converses, tant socialistes com republicans van reafirmar que existeix un “conflicte” de naturalesa política a Catalunya que, com a tal, s’ha de resoldre “políticament”.

Els equips negociadors de PSOE i ERC es tornaran a reunir el pròxim 10 de desembre

Laura Borràs assegura que “escoltarà” les propostes dels socialistes, però exigirà “autodeterminació”

En un breu text van apuntar que “hem avançat en la reflexió per activar la via política buscant els instruments necessaris per a la seua canalització”. A més de la seua aposta per la “via política”, les formacions liderades per Pedro Sánchez i Oriol Junqueras van subratllar que també van coincidir sobre la seua direcció en “temes concrets” i van assenyalar que els dos partits comparteixen una “sensibilitat social” i aposten per la “recuperació de drets civils, laborals i socials”.

A l’espera que els socialistes es reuneixin amb Junts per Catalunya, una trobada que estava prevista per ahir però que finalment es va haver d’ajornar a avui per la lesió de la socialista Adriana Lastra durant la constitució del Congrés, les delegacions de socialistes i ERC van acordar reunir-se de nou dimarts que ve.

Aquell 10 de desembre s’estudiava inicialment com la data probable perquè el rei comencés la ronda de consultes amb els grups polítics per proposar un candidat a la investidura. Tanmateix, els republicans ja van deixar clar dilluns que no tenen pressa per a la investidura sinó garanties que l’acord amb el PSOE es complirà en tots els termes.

També el mateix Pedro Sánchez refredava les expectatives de formar un govern abans de Nadal, una cosa que sí que esperaven els seus socis de coalició Unides Podem, i ja no descarta una investidura el mes de gener.

Per la seua banda, la portaveu de Junts per Catalunya, Laura Borràs, va assegurar que assistirà a la reunió amb el PSOE per “escoltar” les propostes i reclamar “una solució global” per a Catalunya que “ha de passar pel dret a l’autodeterminació”. En aquest context, el líder del Partit Popular, Pablo Casado, va avisar que la seua formació no serà mai substitutiva d’Esquerra Republicana o de Podem per facilitar la formació de govern.

tracking