SEGRE

INSTITUCIONS PARTITS

Pedro Sánchez diu que la negociació amb ERC “va bé” i que no sortiran de la Constitució

Els republicans estudien suspendre la negociació de dimarts al sentir-se “pressionats” || Batet veu “complicada” una investidura aquest mes i afirma que el rei vol un govern al més aviat possible

El rei i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ahir, al Palau de La Zarzuela.

El rei i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ahir, al Palau de La Zarzuela.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, va trencar ahir el silenci entorn de les negociacions que manté el PSOE amb ERC per aconseguir que els d’Oriol Junqueras facilitin la investidura, i va assegurar que les converses “van bé”. En aquest sentit, va asseverar, des de la cimera de l’OTAN a Londres, que encara no han arribat a cap acord però que, en cas que es produeixi, “estarà sempre dins del marc de la legalitat democràtica i de la Constitució Espanyola”.

A més, es va comprometre que un eventual pacte amb els republicans sigui “públic”. Per la seua part, el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, que forma part de l’equip negociador dels socialistes, va indicar que, com que l’etapa de la unilateralitat independentista “ha fracassat”, ara és el moment de buscar “cursos d’expressió” que permetin que ningú “hagi de recórrer a situar-se fora de l’ordenació jurídica”.

El PSOE reconeix que a Catalunya hi ha un conflicte “polític” que, a més, “afecta tot l’Estat”

La CUP acusa ERC de “generar governabilitat a Espanya a canvi de res”

En aquest context, el també secretari d’Organització del PSOE, que va admetre que “queda molt per recórrer” en les negociacions amb Esquerra Republicana malgrat els “avanços”, va reconèixer que el conflicte català és “polític” i que “afecta tot l’Estat”.

Tanmateix, hores més tard, fonts d’ERC van estudiar suspendre la reunió de la setmana que ve amb el PSOE perquè s’estableixin “pressionats” per les paraules de Sánchez.

Al seu torn, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, es va reunir amb el rei Felip VI per informar-lo de la constitució de la Cambra baixa i entregar-li la llista dels partits que assistiran a la ronda de consultes. Ni ERC, ni la CUP ni Bildu passaran per La Zarzuela. Sí que hi assistirà JxCat, com ja va fer després de les eleccions de l’abril. Malgrat tot, Batet va assenyalar que és “complicat, però no impossible” que la investidura tingui lloc abans de Nadal.

La trobada de l’equip negociador del PSOE amb les diputades de JxCat estava prevista per dimarts però es va ajornar ja que la socialista Adriana Lastra va haver d’anar al metge per una caiguda durant la sessió constitutiva del Congrés.

Amb els que sí que es van veure dimarts els de Sánchez va ser amb ERC. Arran d’això, la diputada de la CUP Mireia Vehí va acusar ahir ERC de “generar governabilitat a canvi de res”. Així mateix, també va descartar de nou la possibilitat de formar un grup independentista únic a la Cambra baixa.

tracking