SEGRE

OCEANIA DESASTRES NATURALS

L'erupció del volcà neozelandès Whakaari deixa almenys cinc morts

Les autoritats del país descarten supervivents als voltants del cràter

L’erupció del volcà neozelandès Whakaari deixa almenys cinc morts

L’erupció del volcà neozelandès Whakaari deixa almenys cinc mortsEFE/EPA/MICHAEL SCHADE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys cinc persones van morir ahir a causa de l’erupció del volcà Whakaari, en una illa deshabitada al nord-est de Nova Zelanda on hi havia mig centenar de turistes, i la policia va indicar que no hi ha signes de supervivents al lloc, on una vintena de persones van ser rescatades. El subcomissari d’Operacions Nacionals de la policia, John Tims, va explicar en una roda de premsa que “a causa de l’alt risc, els equips d’emergència no poden accedir a l’illa (...), que es manté inestable i amb possibilitat de noves erupcions”.

L’erupció va tenir lloc dilluns a primera hora de la tarda amb l’expulsió de roques i un gran núvol de cendra sobre l’illa de Whakaari, també coneguda com a White Island i que es troba a quaranta-vuit quilòmetres a l’est de l’illa Nord. Un grup d’excursionistes es trobaven a prop del cràter minuts abans de l’erupció, segons imatges d’una càmera de seguiment instal·lada a la zona. Les autoritats van xifrar en menys de cinquanta el nombre de turistes neozelandesos i estrangers que es trobaven a l’illa en el moment de l’explosió, i revelen que encara hi ha un nombre indeterminat de “persones sense localitzar”. El passat dia 3 de desembre, el grup de control d’activitat geològica GeoNet va advertir que el volcà Whakaari “va entrar en un període d’activitat eruptiva”, encara que va precisar que la situació “no representa un perill directe per als visitants”.

La primera ministra neozelandesa, Jacinda Anders, per la seua banda, va indicar que es revisaran els protocols d’emergència i l’activitat turística a prop del volcà, que el 1914 va tenir una erupció que va deixar dotze morts.

L’erupció del volcà neozelandès Whakaari deixa almenys cinc morts

L’erupció del volcà neozelandès Whakaari deixa almenys cinc mortsEFE/EPA/MICHAEL SCHADE

tracking