SEGRE

REGNE UNIT POLÍTICA

Johnson obté la majoria absoluta, la qual cosa li permetrà consumar el Brexit al gener

El líder conservador insta a girar full i a “començar a tancar ferides” || La Unió Europea demana que Westminster voti amb celeritat l’acord de divorci per negociar com més aviat millor el futur

Boris Johnson rep l’aplaudiment dels col·laboradors a Downing Street.

Boris Johnson rep l’aplaudiment dels col·laboradors a Downing Street.EFE/EPA/STEFAN ROUSSEAU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre britànic, Boris Johnson, es va imposar clarament a les eleccions celebrades dijous al Regne Unit al recuperar la majoria conservadora que va perdre Theresa May el 2017. La seua innegable victòria li atorga via lliure per culminar el Brexit abans del 31 de gener.

De 650 escons a la Cambra dels Comuns, el Partit Conservador va obtenir 365 diputats, davant dels 203 del Partit Laborista, que en perd 59, i 48 de l’independentista Partit Nacionalista Escocès (SNP), que es reafirma com a tercera força parlamentària. El Partit del Brexit de Nigel Farage no ha aconseguit ni un sol escó a tot el Regne Unit.

Quim Torra va felicitar Nicola Sturgeon pels “magnífics” resultats a les eleccions

Johnson surt reforçat de l’exasperació dels britànics per la incertesa sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. El seu lema Get Brexit Done (Consumem el Brexit) ha tenyit de blau el mapa del regne, especialment a les zones del nord del país que van votar a favor del Brexit.

En un discurs a les portes de la seua residència oficial a Londres després de ser investit per la reina Isabel II, el primer ministre va instar els seus compatriotes a iniciar un procés de “curació” després de les divisions causades pel referèndum del 2016, en què un 52 davant d’un 48% dels ciutadans va donar suport la sortida de la UE. Va prometre governar com “una sola nació”, tenint en compte tant els que van recolzar com els que van rebutjar aquest divorci, i va proposar treballar amb el bloc europeu “com a amics i iguals en sobirania” per tal de “construir una nova relació” a partir del 2020.

Després d’executar la retirada del club comunitari, Johnson té davant la negociació d’un acord comercial amb la resta dels països membres, cosa que ara podrà fer acompanyat per una àmplia majoria parlamentària.

Mentrestant, la Unió Europea va rebre la còmoda majoria de Johnson com un esperó amb què esperen que l’acord del Brexit sigui aprovat amb celeritat a la Cambra dels Comuns i es pugui girar full i iniciar “com més aviat millor” les “difícils” negociacions per fixar les regles de la futura relació.

A nivell de Lleida, segons els comptes d’Acció, el Regne Unit és el quart soci comercial de les comarques de Ponent, Pirineu i Aran, el valor de les exportacions del qual a aquest país va arribar l’any passat als 92,9 milions d’euros. En aquest sentit, el 74,3 per cent d’aquestes exportacions van ser de productes agroalimentaris, dels quals els britànics són importadors nets.

Sturgeon va afirmar ahir que els resultats demostren que és el “moment de decidir” sobre la independència i va avançar que “la setmana vinent” el seu govern publicarà “una proposta detallada i democràtica” per sol·licitar a l’Executiu britànic la transferència de poders que permeti al Parlament escocès convocar un plebiscit que compleixi la legalitat.

A Downing Street es trobarà amb el conservador Boris Johnson, que ha promès en diverses ocasions que rebutjarà qualsevol petició amb l’argument que la qüestió va quedar conclosa per a almenys una generació l’any 2014, quan el 55 per cent va rebutjar la separació en una consulta aprovada per Londres.

tracking