SEGRE

MEDI AMBIENT CIMERA

La Cimera del Clima, incapaç de regular mercats de carboni

Malgrat maratonianes sessions que van allargar l’encontre a Madrid || Els països menys desenvolupats i les ONG, els més decebuts

Imatge que l’activista sueca Greta Thunberg va penjar a les xarxes.

Imatge que l’activista sueca Greta Thunberg va penjar a les xarxes.@GRETATHUNBERG/TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les delegacions dels gairebé 200 països assistents a la Cimera del Clima de Madrid (COP25) van fracassar ahir a definir la regulació dels mercats d’emissions de carboni, una de les principals dificultats de les negociacions que va retardar el tancament de la reunió més de 40 hores i va convertir la cimera en la més llarga de la història.

Finalment, els països es van limitar a ajornar la qüestió a la pròxima reunió de Glasgow (Regne Unit) el 2020 i a aprovar un acord de mínims, sota el nom Chile-Madrid Temps per a l’acció, de manera que es fa una crida a augmentar “l’ambició” en la reducció d’emissions de cara a l’any que ve.

El mercat d’emissions de carboni busca que es repercuteixin els costos de la contaminació sobre aquells que més emissions generen, perquè, a mesura que s’augmenti la despesa, es desincentivi la producció. Tanmateix, definir-ho a nivell tècnic ha estat complex, atès que s’havien de decidir qui té dret a emetre gasos contaminants i en quina quantitat, cosa que ja va produir falta de consens durant l’anterior Cimera del Clima de Katowice (Polònia) i que posava totes les seues esperances, ara frustrades, en la que s’ha celebrat a Madrid.

“Clarament no és suficient. El món ens està mirant i esperava resolucions més importants”, va lamentar la presidenta de la conferència, la xilena Carolina Schmidt, durant la lectura de les conclusions.

Per la seua part, la ministra en funcions per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va qualificar la conferència com a “agredolça”, ja que va considerar que “es va estar molt a prop” d’aconseguir l’acord.

Els països menys desenvolupats i les ONG van ser els que més van expressar decepció perquè consideren que s’han deixat de resoldre “qüestions que són clau”.

Picabaralla entre Greta Thunberg i els ferrocarrils L’activista sueca Greta Thunberg va publicar una imatge d’ella asseguda a terra en un tren a Alemanya tornant al seu país, després de participar en la Cimera del Clima amb el text “Viatjant en trens abarrotats a través d’Alemanya”. Deutsche Bahn va reaccionar assegurant que la jove viatjava en primera classe.

tracking