SEGRE

REGNE UNIT POLÍTICA

El Brexit i la sanitat, les prioritats de Boris Johnson en l'arrancada de la legislatura

El primer ministre promet una “nova era daurada” per al Regne Unit fora de la Unió Europea

La reina Isabel I i el seu fill el príncep Carles a l’obertura del Parlament britànic.

La reina Isabel I i el seu fill el príncep Carles a l’obertura del Parlament britànic.HANNAH MCKAY/PA WIRE/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern britànic s’ha marcat la consecució del Brexit el dia 31 de gener del 2020 com a “prioritat” de la nova etapa legislativa, en un discurs llegit ahir per part de la reina, Isabel II, que el premier Boris Johnson va definir com “el més radical” de la història recent al Regne Unit.

“La prioritat del meu govern és aconseguir la sortida del Regne Unit de la Unió Europea el dia 31 de gener. Els meus ministres presentaran una llei per garantir la sortida del Regne Unit en l’esmentada data i aconseguir les màximes oportunitats que es pugui per a la ciutadania.”

Amb aquestes paraules, Isabel II va començar l’habitual discurs amb què esbossa el full de ruta d’una administració per al pròxim període legislatiu. En aquesta ocasió, el Partit Conservador de Johnson gaudirà de majoria absoluta a la Cambra dels Comuns, on preveu votar aquest mateix divendres la llei de l’Acord de Retirada.

El primer ministre va incidir en un comunicat en la necessitat de girar full “al bloqueig parlamentari dels últims tres anys”. “No tenim temps a perdre i comencem immediatament amb el discurs de la reina més radical en una generació”, va defensar Johnson, també amb el Brexit com a “primera tasca” d’aquest nou període.

“Tenim un Brexit precuinat a punt per posar al microones i el presentarem al Parlament aquesta setmana”, va afirmar Johnson, partidari de concloure la “indecisió” política perquè els diputats puguin “avançar i centrar-se en les prioritats de la ciutadania”.

Un portaveu de Downing Street va avançar que, si el Govern compleix el compromís de consumar el Brexit el 31 de gener, tancarà també el ministeri que durant aquests últims anys ha coordinat les negociacions amb la Unió Europea, malgrat que Londres encara té sobre la taula el repte de negociar les relacions futures amb el bloc comunitari.

Segons resa el discurs llegit per Isabel II, Londres aspira a una relació “basada en un acord de lliure comerç que beneficiï tot Regne Unit”. Paral·lelament, l’Executiu del Regne Unit també començarà negociacions amb altres grans economies mundials, entre les quals destaquen els Estats Units.

Ni el discurs de la reina ni el comunicat de Johnson no van al·ludir directament a la reivindicació del Govern d’Escòcia, Nicola Sturgeon, de celebrar un nou referèndum independentista. No obstant, per boca d’Isabel II, l’Executiu central sí que va subratllar que “la integritat i prosperitat del Regne Unit és de la màxima importància”.

En un altre ordre de coses, Johnson també va prometre enfortir el sistema públic de salut al Regne Unit, “fer més segurs els carrers” amb el reforç dels cossos policials i canvis al sistema judicial, treballar perquè hi hagi una “millor educació” i “protegir el planeta per a les futures generacions”.

La líder escocesa va al·legar que l’escenari ha canviat des del referèndum del 2014, ja que en el termini de poc més d’un mes el Regne Unit abandonarà la Unió Europea. L’Executiu de Johnson va rebutjar la proposta de Sturgeon, entre altres raons perquè enfosquiria el “resultat decisiu” del 2014, quan una majoria dels escocesos es van pronunciar en contra de la secessió.

Escòcia va celebrar el 2014 un referèndum, que el 55% va rebutjar la separació –argument en què Johnson basa la negativa a negociar una nova cita amb les urnes– però el 2016, un 62% d’escocesos va optar per quedar-se a la UE i això per a l’SNP suposa un canvi d’escenari.

El ‘premier’ rebutja un nou referèndum a Escòcia El Govern del Regne Unit va rebutjar ahir una nova petició de la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, de celebrar un nou referèndum independentista, al considerar que “seria una distracció perjudicial”. “Volem que el 2020 sigui un any d’oportunitat, creixement i unitat per a Escòcia, no de més divisió”, va afirmar. Sturgeon havia sol·licitat formalment ahir la cessió de competències per convocar aquesta nova consulta.

tracking