SEGRE

RELIGIÓ ESCÀNDOL

Els Legionaris de Crist van abusar de 175 menors

Al fundador, Marcial Maciel, se li atribueixen almenys seixanta casos || La majoria de les víctimes tenien entre 11 i 16 anys

Imatge d’arxiu del religiós mexicà Marcial Maciel.

Imatge d’arxiu del religiós mexicà Marcial Maciel.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Legionaris de Crist han reconegut que 175 menors d’edat han estat víctimes d’abusos sexuals, inclosos almenys seixanta en mans del pare Marcial Maciel, en la congregació, des de la seua fundació l’any 1941 i fins aquest recent 16 de desembre. En un informe que es presentarà el 20 de gener a la reunió del seu capítol general, màxima autoritat dels Legionaris de Crist, s’assenyala 33 sacerdots com a responsables dels casos de pederàstia contra aquests nens, majoritàriament d’entre 11 i 16 anys. També ressalta que el nombre de víctimes “inclou, almenys, els 60 de menors d’edat dels quals va abusar Maciel” (1920-2008), fundador dels Legionaris i que va ser acusat el 2010 pel Vaticà pels seus comportaments “gravíssims i objectivament immorals”. Prèviament, l’any 2006, la Santa Seu va ordenar que es retirés Maciel del ministeri sacerdotal. Si s’exclou de la llista Maciel, dos sacerdots van incórrer en abús per via virtual, quatre van abusar de la seua víctima una sola vegada, nou ho van fer repetidament d’una víctima única, onze van abusar d’entre dos i cinc víctimes; cinc d’ells d’entre sis i deu víctimes i un que ja va ser destituït té tretze víctimes conegudes.

L’informe reconeix que 14 dels 33 sacerdots que són assenyalats com a abusadors van cometre aquests abusos mentre ocupaven llocs d’autoritat en els Legionaris de Crist, entitat que ha dificultat i en ocasions bloquejat les possibilitats de denunciar. “L’abús sexual de menors a la Congregació va estar barrejat amb l’abús de poder i de consciència per part d’alguns que van aprofitar els seus llocs per abusar”, indica l’informe, que va ser elaborat durant sis mesos per una comissió dels Legionaris.

L’informe que destapa els abusos assenyala 33 cures com a responsables dels casos de pederàstia

A més de les víctimes atribuïdes a Maciel, uns seixanta-cinc menors van ser abusats per quinze sacerdots i noranta més per seminaristes, dels quals quaranta-sis no van prendre l’hàbit, precisa el document. L’informe acaba demanant perdó a les víctimes, l’Església i a la societat i dient que “deplorem i condemnem els abusos comesos en la nostra història”.

tracking