SEGRE

PANORAMA

La Fiscalia reclama la suspensió de la immunitat de Carles Puigdemont

Mentre aquest s’inclina des de Waterloo per esgotar la legislatura a Catalunya

Comín i Puigdemont, amb la credencial d’europarlamentaris.

Comín i Puigdemont, amb la credencial d’europarlamentaris.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de Tribunal Suprem ha demanat al jutge d’instrucció de la causa del procés, Pablo Llarena, que mantingui les ordres estatals i internacionals de detenció i la declaració de rebel·lia de Carles Puigdemont i Toni Comín i que es dirigeixi al Parlament Europeu per sol·licitar que se’n suspengui la immunitat. Les dos peticions es realitzen, segons detalla el Ministeri Públic en un document de 10 pàgines remès ahir al jutge, d’acord amb la interpretació de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) que la setmana passada va reconèixer la immunitat com a electe a l’Eurocambra d’Oriol Junqueras. En relació amb les ordres de detenció, l’escrit firmat pels quatre fiscals del cas –Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno i Fidel Cadena– assenyala que tant aquestes com la declaració de rebel·lia que ara mateix pesen sobre els dirigents catalans fugits només podran deixar-se sense efecte “quan compareguin voluntàriament o siguin entregats per respondre dels càrrecs que se’ls atribueixen”.

Pel seu costat, Ciutadans ha sol·licitat a la Junta Electoral Provincial de Barcelona que declari la incompatibilitat entre els càrrecs de diputat del Parlament i el d’eurodiputat per a Puigdemont i Comín, de manera que perdin la condició de parlamentaris a la Cambra catalana.

En aquest context, Carles Puigdemont ha descartat instal·lar-se a Perpinyà. Tres dies després de recollir l’acreditació d’eurodiputat, va afirmar ahir que aposta per mantenir la residència a Waterloo, i que seria un “despropòsit” anar a viure a la Catalunya Nord.

En una entrevista a RAC1 des de la ciutat belga, Puigdemont sí que va admetre que té “moltes ganes” de fer algun acte a Perpinyà o fer alguna reunió del grup parlamentari de JxCat. Així, aposta per aprofitar “l’eina de lluita política” que és “l’exili”. Amb immunitat, Puigdemont creu que poden desplaçar-se a Espanya sense problemes, però considera que l’Estat pot tenir “la temptació de tornar a violentar” la normativa europea.

D’altra banda, Puigdemont s’inclina per esgotar la legislatura i que les eleccions arribin el desembre del 2021, malgrat les especulacions d’avançament. 

tracking