SEGRE

ESNOTICIA

La direcció d'ERC aposta per investir Sánchez després del 'gest' de l'Advocacia

La decisió final, en mans del Consell Nacional, i espera la llibertat de Junqueras

Per la llibertat - Com tots els dilluns, els cantaires es van congregar ahir a les vuit del vespre a la Paeria per demanar la llibertat dels líders independentistes empresonats i el retorn dels que són a l’exili. Entre d’altres, en aquesta ú ...

Per la llibertat - Com tots els dilluns, els cantaires es van congregar ahir a les vuit del vespre a la Paeria per demanar la llibertat dels líders independentistes empresonats i el retorn dels que són a l’exili. Entre d’altres, en aquesta ú ...MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pedro Sánchez acaricia ja la investidura. Després que l’Advocacia de l’Estat es pronunciés a favor d’alliberar Junqueras perquè exerceixi d’eurodiputat, la direcció d’ERC va proposar a la militància abstenir-se en la votació. Tot plegat, després de transcendir el pacte de Ferraz amb el PNB i fer-se públic el programa de govern amb Podem.

Les possibilitats de Pedro Sánchez d’aconseguir la investidura com a president del Govern central van augmentar ahir exponencialment arran de l’escrit presentat per l’Advocacia de l’Estat davant del Tribunal Suprem en el qual va demanar la llibertat del líder d’ERC, Oriol Junqueras, perquè exerceixi com a europarlamentari mentre no li sigui retirada la immunitat. Hores després, la secretària general adjunta dels republicans, la lleidatana Marta Vilalta, va anunciar que han tancat un acord amb el PSOE per reconèixer que el conflicte a Catalunya és “polític” i s’ha de resoldre a través d’un diàleg “entre Governs”. En vista d’aquest pacte, Vilalta es va pronunciar a favor que els tretze diputats d’ERC s’abstinguin i facilitin el nomenament de Sánchez. Tanmateix va dir que la decisió final la prendrà el Consell Nacional, convocat per a aquest dijous a la tarda, hores abans que la Junta Electoral Central (JEC) es reuneixi per decidir sobre la inhabilitació de Junqueras i del president de la Generalitat, Quim Torra (vegeu el text inferior).

L’Advocacia de l’Estat va presentar ahir el seu escrit al Suprem arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que va determinar que el republicà gaudia d’immunitat des que va ser proclamat eurodiputat el 13 de juny. L’Advocacia es va pronunciar a favor que Junqueras pugui exercir com a europarlamentari fins que no se suspengui la seua immunitat. Els serveis jurídics de l’Estat, a més, subratllen que “cabria permetre” la seua posada en llibertat perquè reculli l’acta davant de la JEC i assisteixi al Parlament Europeu per acreditar-se. Tanmateix, alhora, va instar el Suprem que elevi “com més aviat millor” un suplicatori a l’Eurocambra perquè suspengui la immunitat de Junqueras.

L’Advocacia demana alliberar Junqueras perquè exerceixi d’eurodiputat mentre manté la immunitat

La Junta Electoral Central pot comunicar divendres a l’Europarlament la condemna de Junqueras

Mentrestant, l’Advocacia considera que l’alt tribunal ha d’adoptar “les mesures d’assegurament que consideri més adequades” per “garantir la missió parlamentària” del líder d’ERC. I és que el del suplicatori no és un procés automàtic, i de mitjana tarda sis mesos. No obstant, al tractar-se d’un assumpte polititzat, podria prolongar-se en el temps.

La decisió dels advocats de l’Estat va esperonar els republicans per fer públic un acord amb els socialistes per facilitar la investidura de Sánchez. La direcció d’ERC, que es va reunir ahir a la tarda, va acordar proposar al Consell Nacional una abstenció en la investidura, la qual cosa permetrà, amb tota certesa, que el líder dels socialistes sigui reelegit cap de l’Executiu central en segona votació.

“Som escèptics i no volem ser ingenus, ens costa creure en el PSOE i en el Govern [de l’Estat], però creiem que és una oportunitat per a l’independentisme que volem aprofitar, que tenim l’obligació d’aprofitar. Val la pena intentar-ho”, va explicar la lleidatana. Vilalta, que també va exigir la posada en llibertat “immediata” de Junqueras, va rebutjar donar més detalls de l’acord fins que no s’hagi pronunciat el Consell Nacional d’ERC.

tracking