SEGRE

ESNOTICIA

Sánchez i Iglesias aposten pel diàleg a Catalunya i prometen un nou finançament

El seu programa de govern preveu derogar part de la reforma laboral del PP, apujar el salari mínim i revaloritzar les pensions amb l’IPC || Més impostos a les rendes altes i límit al preu del lloguer

Sánchez i Iglesias van escenificar ahir amb una altra abraçada el seu acord programàtic de coalició.

Sánchez i Iglesias van escenificar ahir amb una altra abraçada el seu acord programàtic de coalició.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més d’un mes i mig després que el president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, i el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, rubriquessin amb una abraçada el seu acord per conformar el primer Executiu de coalició després de la dictadura franquista, ahir els dos dirigents van tornar a escenificar amb el mateix gest la seua entesa al presentar el programa que ha d’inspirar el futur Gabinet bicolor, que es posarà a caminar si els socialistes aconsegueixen prou suports per a la investidura.

En un document de cinquanta pàgines, els de Sánchez i els d’Iglesias es comprometen a abordar el “conflicte polític català” amb “diàleg, negociació i acord”. En aquest sentit, asseguren que traspassaran a la Generalitat totes les competències pendents reconegudes a l’Estatut. A més, preveuen implementar un nou sistema de finançament. Tanmateix, aposten per la “multilateralitat” i per potenciar la conferència de presidents, però sense que això “impedeixi l’existència d’òrgans bilaterals”.

D’altra banda, derogaran parcialment la reforma laboral del PP, aprovada el 2012. Així, fixen com a “urgència” la recuperació dels drets laborals “arrabassats” amb aquesta normativa. En especial, l’acord esmenta l’eliminació de l’acumulació de baixes per malaltia com a causa objectiva d’acomiadament.

Després de l’aval que aquesta modalitat va rebre del Constitucional a l’octubre, el primer acomiadament emparat va ser d’una treballadora lleidatana. En matèria de contractació, planegen limitar la capacitat de modificació unilateral de les condicions del contracte per part de l’empresa, així com revisar el mecanisme d’inaplicació dels convenis.

Igualment, prometen elevar el salari mínim interprofessional (SMI) fins a assolir progressivament el 60% del salari mitjà a Espanya a final de legislatura. Així, s’elevaria a uns 1.200 euros, davant dels 900 euros d’ara. També inclou la revalorització de les pensions amb l’IPC.

Respecte als lloguers, preveuen establir límits a les pujades de les rendes a determinades zones, a més de mesures “d’estímul o sanció” per treure al mercat immobles a preus “raonables”.

En matèria fiscal, aposta per un “augment de la progressivitat” amb un increment de l’IRPF de dos punts per a les rendes de més de 130.000 euros i de quatre punts per a les de més de 300.000 euros.

A més, el tipus mínim de l’Impost de Societats serà del 15% per a les grans empreses, i del 18% per a les entitats financeres i les d’hidrocarburs.

D’altra banda, també es comprometen a substituir la llei mordassa, que l’assignatura de religió sigui voluntària i no compti per a la nota i a treure copagaments i garantir la sanitat universal, entre altres mesures, com abaratir les energies renovables. 

tracking