SEGRE

PRÒXIM ORIENT VIOLÈNCIA

L'Iran adverteix els EUA de greus repercussions regionals pel crim del general Soleimani

Crits a Teheran i a Bagdad de “Mort a Amèrica” al multitudinari funeral del dirigent iranià || Borrell demana aturar “l’actual cicle de violència” a l’Iraq, i la Xina sol·licita contenció a les parts

Protestes contra els Estats Units i Israel als funerals pel general Soleimani a Teheran.

Protestes contra els Estats Units i Israel als funerals pel general Soleimani a Teheran.SAEID ZAREIAN/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Milers de persones van acomiadar ahir tant a Teheran com a Bagdad el general Soleimani, assassinat divendres a la capital iraquiana en un bombardeig dels Estats Units, entre crits de “Mort a Amèrica!” i promeses de revenja.

El president iranià, Hassan Rouhani, va advertir que els Estats Units seran testimoni de “les conseqüències” de l’assassinat del comandant de la Guàrdia Revolucionària “no únicament avui sinó al llarg dels anys venidors”.

L’OTAN, amb efectius espanyols, suspèn la missió d’entrenament de les forces iraquianes

“Els nord-americans no es van adonar del gran error que van cometre [...]. Sens dubte, els Estats Units són avui molt més odiats (que abans) entre la gent de l’Iran i l’Iraq”, va dir Rouhani durant una reunió amb la família del comandant mort.

El mandatari va assegurar, a més, que “els joves iranians segueixen i estimen el camí” traçat pel comandant de la Força Quds, assassinat divendres a Bagdad en un bombardeig nord-americà, per la qual cosa a l’Iran “es crearan si déu vol desenes de generals Soleimani”. “La revenja de la sang del màrtir Soleimani tindrà lloc el dia en què veiem que amb la continuació de la lluita s’ha tallat per sempre la mà maligna dels EUA a la regió”, va postil·lar, segons un comunicat de la Presidència iraniana.

Els funerals de les vuit víctimes mortals en l’atac selectiu dels Estats Units a Bagdad, inclòs Soleimani, van recórrer els carrers de la capital iraquiana, on milers de persones van acomiadar els “màrtirs”.

Per la seua banda, l’OTAN ha decidit suspendre “temporalment” les activitats d’entrenament de l’Exèrcit i les forces de seguretat iraquianes, en les quals participen tropes espanyoles, després de l’operació nord-americana.

A la cimera de l’OTAN del juliol del 2018, els líders aliats van donar llum verda a una nova missió de formació i assessorament a l’Iraq destinada a entrenar els instructors de l’Exèrcit i les forces de seguretat, complementària del treball de la coalició internacional que combat el grup terrorista Estat Islàmic (EI), liderada pels Estats Units. La Xina va demanar als Estats Units i a l’Iran “moderació” i que “mantinguin la calma” per evitar una escalada de les tensions després de l’assassinat a Bagdad.

Per la seua banda, l’alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, va demanar aturar “l’actual cicle de violència” a l’Iraq “abans que surti de control”, després de l’atac nord-americà.

Sis morts de les milícies xiïtes en un altre atac amb míssils a Bagdad

Almenys sis membres de la coalició de milícies majoritàriament xiïtes iraquians Unitats de Mobilització Popular van morir ahir en un atac amb míssils registrat al nord de la capital iraquiana, Bagdad. L’atac es va produir al districte de Taji contra automòbils en els quals hi havia metges de l’agrupació, segons va informar la cadena de televisió Al Sumaria.

tracking