SEGRE

POLÍTICA GOVERN CENTRAL

“El dolor vindrà després”

El rei fa broma amb Sánchez en l’acte de presa de possessió com a president del Govern central || PSOE i Podem creen taules de coordinació parlamentària, i els socialistes prefereixen que els ministres no siguin diputats per assegurar els suports en totes les sessions del legislatiu

Felip VI i el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, ahir, al Palau de la Zarzuela.

Felip VI i el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, ahir, al Palau de la Zarzuela.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb una mà sobre la Constitució i en presència de Felip VI i de les més altes autoritats de l’Estat, Pedro Sánchez va prometre el càrrec de president del Govern central al Palau de la Zarzuela. De la mateixa manera que el mes de juny del 2018 després de defenestrar el popular Mariano Rajoy amb la primera moció de censura aprovada pel Congrés en quaranta anys, a l’acte no hi va haver ni bíblia ni crucifix. Sánchez va comentar amb el monarca que ha necessitat “vuit mesos per a deu segons” de promesa, a la qual cosa aquest va replicar que “ha estat ràpid, però el dolor vindrà després”, amb referència a la difícil aritmètica parlamentària que afronta el nou Executiu central.

I és que Sánchez, tal com va marcar el resultat de la votació d’investidura, compta amb un estret marge de maniobra a la Cambra baixa. Arran d’això, els socialistes preferirien que els ministres no siguin alhora diputats per poder assegurar que, en cas que estiguin de viatge a l’estranger, la coalició de PSOE i Unides Podem comptarà amb el màxim suport parlamentari possible.

Calvo rebaixa el diàleg a la taula bilateral de l’Estatut i la Moncloa rectifica després del malestar d’ERC

A l’espera de conèixer els titulars de les carteres socialistes, pràcticament tots els membres del fins ara Gabinet en funcions són, al seu torn, diputats. Igualment, en el cas dels d’Unides Podem, excepte el ministrable d’Universitats, Manuel Castells, els altres ocupen un escó al Congrés del diputats. Endinsant-se en aquesta qüestió, i per evitar discrepàncies parlamentàries entre els socis governamentals, representants del PSOE i dels morats van tancar ahir mateix un acord per poder constituir una taula que resolgui discrepàncies i unifiqui criteri i vot dels dos grups al legislatiu. A més, totes dos formacions es van comprometre a no opinar sobre assumptes dels ministeris que no els corresponguin.

D’altra banda, i mentre va transcendir que el diplomàtic Santiago Jiménez serà el director de l’agenda internacional del futur vicepresident, Pablo Iglesias, el líder del Partit Popular, Pablo Casado, va assegurar que a la dreta no se li hauria tolerat fer ministra la dona de José María Aznar o de Mariano Rajoy, en al·lusió al fet que Irene Montero ocuparà la cartera d’Igualtat. També el portaveu popular al Senat, Javier Maroto, va dir que ja hi ha una “minicrisi” en la coalició pel retard en l’anunci dels noms dels ministres.

tracking