SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

El Govern diu que té “mecanismes” perquè Junqueras estigui en el ple de l'Eurocambra

“Estem preparats i serem diligents per fer-ho possible”, anuncia la portaveu, Meritxell Budó || La Generalitat confia que el Tribunal Suprem permeti al líder d’ERC estar a Estrasburg dilluns

El president Quim Torra, ahir, amb els consellers de JxCat a la Generalitat.

El president Quim Torra, ahir, amb els consellers de JxCat a la Generalitat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va afirmar ahir que la Generalitat disposa de “mecanismes” per fer possible que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, participi en el ple de dilluns del Parlament Europeu, amb independència de la decisió que adopti el Tribunal Suprem sobre si li permet o no sortir de presó per desplaçar-se a Estrasburg. “El Govern està preparat i serà diligent per fer-ho possible”, va subratllar. En aquest sentit, va insistir que, per indicació del president, Quim Torra, es garantirà que Junqueras pugui assistir a la seu de l’Eurocambra després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del 19 de desembre, que va determinar que ostentava la condició d’eurodiputat des de la proclamació dels resultats dels comicis comunitaris del maig, i la resolució del mateix Parlament, que dilluns va confirmar la condició de membre del ple del republicà. Budó va apuntar que podrien concedir a Junqueras un permís penitenciari perquè sigui a Estrasburg, però va confiar que el Suprem acati la resolució europea. Els magistrats del tribunal que va jutjar l’1-O es reuneixen avui per deliberar sobre com aplicar l’esmentada resolució del TJUE. D’aquest debat depèn una possible excarceració de Junqueras perquè exerceixi com a eurodiputat mentre no sigui inhabilitat, tal com va sol·licitar l’Advocacia de l’Estat. La Fiscalia, en canvi, insisteix en la inhabilitació immediata del president d’ERC i que continuï entre reixes. La decisió del Suprem es coneixerà al llarg del dia d’avui o demà. En paral·lel, també es reuniran magistrats de la Sala Contenciosa Administrativa del Suprem per decidir si suspenen de manera cautelar la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) de divendres, que va acordar la inhabilitació de Junqueras com a europarlamentari. Una decisió que, tanmateix, va ser ignorada per l’Eurocambra dilluns, al reconèixer-lo com a eurodiputat de ple dret.

Sigui com sigui, està previst que Torra i diversos membres del Govern assisteixin al ple del Parlament Europeu de dilluns, en el qual segur que s’estrenaran Carles Puigdemont i Toni Comín.

El Govern avisa que “no acceptarà” que la JEC cessi Torra i descarta avançar les eleccions

Per la seua part, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va avisar que “no acceptaran” que la JEC inhabiliti Torra perquè, al seu parer, no és competent per retirar-li l’escó. Tanmateix, no va dir quina posició tindria l’Executiu si el Suprem confirmés la condemna d’inhabilitació que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va imposar al president per no retirar llaços grocs de la Generalitat abans de les generals de l’abril del 2019. Va descartar que el Govern es plantegi avançar les eleccions catalanes. En tot cas, el vicepresident, Pere Aragonès, va apuntar ahir que, si Torra és inhabilitat, seria el Parlament qui “hauria d’escollir” un nou president. D’altra banda, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va dir que uns comicis aquest any “podrien ser bons”.

tracking