SEGRE

Trump descarta que l'accident de l'avió a l'Iran es degués a un error mecànic

Membres dels serveis d'emergència observen part del fuselahe del Boeing 737 de la companyia ucraïnesa UIA que es va estavellar dimecres a la matinada a Teheran

Membres dels serveis d'emergència observen part del fuselahe del Boeing 737 de la companyia ucraïnesa UIA que es va estavellar dimecres a la matinada a TeheranEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va descartar aquest dijous que l’accident d’un avió ucraïnès a l’Iran, en el qual van morir els seus 176 ocupants fa dos dies, es degués a un error mecànic, sense precisar quin va ser el motiu del succés. "Algunes persones diuen que va ser (un fallo mecànic), personalment no crec que això sigui una qüestió", va dir Trump en una intervenció a la Casa Blanca, sense oferir més precisions. "Tinc les meues sospites –va agregar– No vull dir-ho. És una cosa tràgica". "Algú va poder haver comès un error en l’altre costat, no (va ser) el nostre sistema. No té res a veure amb nosaltres", va indicar el mandatari, que va remarcar que l’avió volava "en un veïnat hostil".

El president dels EUA va expressar la seua esperança en que les autoritats iranianes entreguin les caixes negres a Boeing, França o a algun altre país per aclarir les causes de l’accident.

Mitjans nord-americans han publicat avui que els serveis d’Intel·ligència del país creuen que l’Iran va fer caure amb míssils l’avió de l’aerolínia Ukraine International, possiblement per error.

La cadena de televisió CBS, que va citar funcionaris dels EUA, va assenyalar que l’Iran va abatre l’aparell a prop de l’aeroport de Teheran, hores després de l’atac iranià amb míssils contra dos bases aèries on hi havia soldats nord-americanes a l’Iraq.

D’acord a dades d’Intel·ligència, els satèl·lits nord-americans van captar dos llançaments de míssils just abans que l’avió explotés. La revista Newsweek, que ha parlat amb un funcionari d’alt rang dels EUA, un altre d’iraquià i amb un altre del Pentàgon, va assegurar que l’avió va ser assolit pel sistema de míssils de defensa antiaèria de l’Iran, possiblement per error.

L’avió, un Boeing 737-800 que es dirigia a Kíev des de Teheran, va deixar de transmetre dades dimarts minuts després del seu enlairament i poc després que l’Iran llancés més d’una desena de míssils contra bases a l’Iraq.

L’aparell va poder ser assolit pel sistema de míssils terra-aire Tor-M1, de fabricació russa, conegut com a Gauntlet per l’OTAN, va indicar Newsweek. Els funcionaris nord-americans consultats per la revista van subratllar que l’avaluació del Pentàgon apunta que el succés va ser accidental.

Les bateries antiaèries iranianes eren actives després de l’atac amb míssils a l’Iraq, que va venir en resposta a l’assassinat el passat 3 de gener del general iranià Qasem Soleimaní en una operació dels EUA a Bagdad, van indicar les fonts.

tracking