SEGRE

PANORAMA

Llibertat sota fiança per als dos últims CDR que estaven a la presó

Surten després d’abonar les fiances de 15.000 i 30.000 euros imposades per l’Audiència Nacional || El jutge justifica la decisió per la “situació d’arrelament”

La Guàrdia Civil durant una de les detencions de l’operació.

La Guàrdia Civil durant una de les detencions de l’operació.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els últims dos CDR en presó preventiva acusats de terrorisme al marc de l’Operació Judes, Germinal Tomàs i Jordi Ros, van sortir ahir a última hora de la tarda de la presó madrilenya de Soto del Real després que l’Audiència Nacional dictés per a ells llibertat sota fiança.

Al matí, el jutge d’instrucció de la causa va decretar per a Tomàs i Ros fiances de 15.000 i 30.000 euros, respectivament, justificant el canvi de mesures cautelars perquè tenen una “situació personal d’arrelament”. Els diners van ser abonats per la plataforma Alerta Solidària. Així doncs, l’Audiència estima parcialment la petició de les defenses, que van sol·licitar la posada en llibertat al·legant que, en el seu cas, no hi ha risc de fuga a causa que tots dos tenen arrelament familiar, laboral i social. No obstant, els dos hauran de complir altres mesures cautelars com la retirada del passaport, prohibició de sortir d’Espanya o compareixences setmanals al jutjat de guàrdia més proper al seu domicili.

La fiança de Tomàs i Ros va ser abonada, segons els seus advocats, per la plataforma Alerta Solidària

Ros i Tomàs formaven, segons els investigadors, part del “nucli productor” del sector “combatiu” dels CDR. A Ros se li atribueix la compra de substàncies químiques considerades precursores d’explosius i a Tomàs de participar en la manipulació de les esmentades substàncies. Tanmateix, aquesta decisió arriba després que la Sala qüestionés que els set detinguts formessin part d’un grup terrorista pel fet de no veure en les proves “indicis clars”.

El dia 26 de desembre

passat

, l’Audiència va deixar en llibertat sota fiança de 10.000 i 5.000 euros els detinguts a la mateixa operació Alexis Codina i Ferran Jolis. Prèviament ja havia posat en llibertat uns altres tres imputats ms, Xavier Duch; Xavier Buigas i Eduard Garzón, tots ells sota una fiança de 9.000 euros. Després que tots hagin quedat en llibertat, Alerta Solidària va exigir l’arxivament de la causa.

En aquell moment, tant la delegada del Govern espanyol, la lleidatana Teresa Cunillera, com el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, van defensar la imputació dels nou membres per “un possible delicte de caràcter violent” i escudaven les detencions en la “prevenció”. Tanmateix, al llarg de la investigació, Fiscalia, que durant la fase inicial va fer front comú amb la Guàrdia Civil, va acabar demanant la llibertat per a alguns dels detinguts.

tracking