SEGRE

CRISI POLÍTICA

El govern rus dimiteix a l'anunciar Putin reformes per perpetuar-se

Proposa que el Parlament nomeni el primer ministre, càrrec al qual podria optar a partir del 2024 || Col·loca el cap de finances com a substitut de Medvédev

El president rus, Vladímir Putin, i el primer ministre, Dmitri Medvédev, ahir al Kremlin.

El president rus, Vladímir Putin, i el primer ministre, Dmitri Medvédev, ahir al Kremlin.EFE/EPA/DMITRY ASTAKHOV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Rússia, Vladímir Putin, va estripar ahir la baralla de cartes política russa amb un anunci d’imminents reformes constitucionals que va derivar en la dimissió en bloc del Govern i en la substitució com a primer ministre de Dmitri Medvédev, que serà reemplaçat pel cap de l’agència tributària, Mikhaïl Mixustin.

Entre els canvis que s’han plantejat figura una proposta per dotar de “més responsabilitat” el Parlament en la formació de govern i que sigui la Cambra Baixa (Duma) la que aprovi la candidatura del primer ministre, càrrec que precisament va ocupar Putin entre el 2008 i el 2012 després de cobrir la seua primera etapa al Kremlin.

El president “no tindrà el dret a declinar les candidatures aprovades pel Parlament” i estarà “obligat” a acatar aquests nomenaments, va explicar Putin. Tanmateix, es reservaria el dret de cessar el cap de Govern “per incompliment de les responsabilitats o pèrdua de confiança”.

Com a teló de fons de tots aquests moviments hi ha el futur polític de Putin ja que, en teoria, és el seu últim període als comandaments de la Presidència. La Constitució estableix un límit màxim de dos mandats consecutius, per la qual cosa Putin hauria d’abandonar el Kremlin el maig del 2024.

Vladímir Putin va admetre les especulacions obertes sobre una possible reforma constitucional per poder seguir al poder, però va suggerir que no buscarà un canvi profund per perpetuar-se al càrrec que ocupa actualment.

Dimitri Medvédev va acceptar ser el número dos del Consell de Seguretat, un òrgan consultiu que assessora el president en qüestions de seguretat nacional.

D’aquesta manera, Putin neteja el camí de qualsevol interferència per part de Medvédev.

L’exprimer ministre, recol·locat

Vladímir Putin va buscar ràpidament la col·locació per a qui va ser president durant els quatre anys en els quals ell no va poder estar a la prefectura del Kremlin.

tracking