SEGRE

ACCIDENT TARRAGONA

S'incrementen a tres els morts per l'explosió a Tarragona amb polèmica per com es va actuar

Troben sense vida el treballador desaparegut i mor un dels ferits en estat crític || Protecció Civil acusa l’empresa de no donar la informació adequada per activar les sirenes de confinament

Un planxa de prop d’una tona va sortir disparada.

Un planxa de prop d’una tona va sortir disparada.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els morts per l’explosió de l’empresa petroquímica Iqoxe es va elevar a tres ahir després que els bombers localitzessin el cos sense vida del treballador que es trobava desaparegut després del succés i que un dels vuit ferits, que es trobava en estat crític i amb cremades al 90 per cent del cos, morís a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

Aquestes dos morts s’uneixen a la d’un home de cinquanta-nou anys que va perdre la vida després que una planxa metàl·lica d’una tona sortís projectada per l’explosió i impactés a l’edifici en el qual vivia, situat a dos quilòmetres de distància de la fàbrica, al barri tarragoní de Torreforta.

L’endemà de la virulenta explosió, originada en un dels tancs reactors de química situada a la Canonja, la qüestió que es van plantejar tant les autoritats com la població va ser el motiu pel qual no van sonar les sirenes d’alerta perquè els veïns pròxims a la fàbrica es confinessin a casa per seguretat. Segons va explicar Protecció Civil, l’encarregada de posar el mecanisme d’avís en funcionament, l’alerta no es va donar perquè l’empresa no va seguir el protocol d’informació d’emergències i va costar avaluar l’abast de la situació i, per tant, l’activació de les sirenes.

Davant d’aquestes declaracions, Iqoxe va assegurar que ells van actuar de manera correcta seguint els protocols marcats i “coordinats amb les instruccions marcades per les autoritats”. Per la seua banda, els veïns de la zona van demanar una actualització dels protocols d’emergència i posar fi a la “impunitat empresarial”.

Per aquest motiu, van reclamar que es duguin a terme les investigacions oportunes perquè l’empresa sigui sancionada o clausurada en cas que hagi comès alguna negligència. Per aquesta raó, la Generalitat va obrir una investigació per determinar si Iqoxe va seguir els protocols de seguretat industrial.

A més a més, també va proposar que s’incorpori un sistema d’avisos a la població per SMS per millorar la gestió de les situacions d’emergència i va anunciar una taula de treball.

Equipats amb màscares i pancartes, els concentrats van reclamar que les fàbriques tinguessin “menys impunitat i més seguretat” a banda d’exigir la revisió dels protocols d’activació de les sirenes i un estudi de la qualitat de l’aire.

Els sindicats també van recordar que durant els últims mesos s’han produït quatre accidents similars al polígon químic de Tarragona, aquest últim el pitjor en aquesta dècada pel nombre de morts. En aquest sentit, Comissions Obreres també va denunciar que, al seu parer, el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat) no va funcionar a causa que les alarmes de confinament s’haurien d’haver activat per seguretat.

D’altra banda, l’associació Ecologistes en Acció va reclamar la reconversió de la indústria petroleoquímica a Tarragona al considerar que la concentració de “fàbriques perilloses” posen en perill la població, que es troba només a dos quilòmetres. Va remarcar que, en cas d’accident, el mal funcionament de les protocols d’actuació fan que els ciutadans “no sàpiguen que fer, ni on fugir i només els queda confinar-se”.

Un planxa de prop d’una tona va sortir disparada.

Un planxa de prop d’una tona va sortir disparada.EUROPA PRESS

Un planxa de prop d’una tona va sortir disparada.

Un planxa de prop d’una tona va sortir disparada.EUROPA PRESS

tracking