SEGRE

ACCIDENT TARRAGONA

La química Iqoxe ja havia estat sancionada 4 vegades per incompliments de seguretat

Un jutjat, Mossos, Generalitat i la mateixa empresa investiguen les causes del sinistre a la Canonja || Els sindicats denuncien “algunes carències” en els protocols d’emergències després de l’explosió

Una peça de la fàbrica, d’una tona, que es va trobar en un descampat a 600 metres de distància.

Una peça de la fàbrica, d’una tona, que es va trobar en un descampat a 600 metres de distància.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa petroleoquímica Iqoxe, el reactor de la qual va explotar dimarts passat i va deixar tres víctimes mortals i set ferits, havia estat sancionada econòmicament quatre vegades en els últims anys per incompliments de normativa de seguretat i per les condicions de treball dels empleats, segons va revelar ahir Inspecció de Treball de la Generalitat.

L’empresa també va ser expedientada el 2015 per produir més òxid d’etilè del que tenia permès. Ara, arran del sinistre, s’han obert dos expedients més contra l’empresa per anar, segons va assegurar el conseller de Treball, Chakir el Homrani, fins “al fons de la qüestió” per saber quines van ser les causes del succés i les responsabilitats en què hagi pogut incórrer l’empresa.

Els trossos de metall que van sortir disparats amb l’explosió van danyar cotxes i fins i tot edificis propers

Per la seua banda, el jutjat d’instrucció 1 de Tarragona va obrir diligències per la mort de les tres persones i espera els informes de Mossos, Bombers, Protecció Civil i Treball per decidir si investiga l’empresa per accident o per negligència. Les investigacions sobre les causes i les circumstàncies en les quals va tenir lloc el sinistre seran claus per determinar una possible responsabilitat penal de l’empresa, a la qual es podria atribuir un delicte d’homicidi per imprudència si es detecten deficiències al manteniment o la seguretat de la planta.

A més, també es podria perseguir la companyia per suposats delictes socials en el cas que no hagués complert la normativa de seguretat laboral. Precisament ahir una comitiva judicial, amb la magistrada del jutjat al comandament, va escorcollar les instal·lacions d’Iqoxe a la Canonja i el Prat del Llobregat. Fonts properes a la investigació, que es troba sota secret de sumari, van assenyalar que Iqoxe va oferir la “màxima col·laboració”.

La companyia també va anunciar que ha encarregat a l’Institut Químic de Sarrià una investigació independent per mirar d’aclarir els motius de l’explosió, i va reiterar que tant la fàbrica com els treballadors van seguir els protocols de seguretat “en la mesura que les difícils circumstàncies del moment els ho van permetre”. En aquest sentit, el sindicat USOC va exigir també una revisió dels protocols d’emergències al polígon petroquímic tarragoní ja que, al seu parer, l’explosió va posar de manifest “algunes carències” d’actuació i comunicació.

En un altre ordre de coses, Facua va recordar als veïns afectats pels trossos de metralla que van sortir disparats de l’empresa i que van ocasionar danys en vehicles i fins i tot alguns edificis que poden reclamar una indemnització a l’empresa.

tracking