SEGRE

CONFLICTE TAULA DE PAU

Pacte d'alto el foc entre el Govern libi i els rebels

Acorden a Berlín complir l’embargament d’armes per l’ONU || Advoquen per una treva duradora i una solució pactada

Foto de família de la cimera sobre Líbia celebrada aquest cap de setmana a Berlín.

Foto de família de la cimera sobre Líbia celebrada aquest cap de setmana a Berlín.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els aliats internacionals del Govern libi recolzat per l’ONU i de les forces rebels van acordar ahir fer efectius l’alto el foc iniciat fa una setmana i l’embargament d’armes decretat per Nacions Unides. L’acord es va segellar durant una conferència internacional sobre Líbia a Berlín, organitzada pel Govern alemany i l’ONU, a la qual també van assistir el president del Govern d’Acord Nacional (GNA) de Líbia, Fayez al-Sarraj, avalat per Turquia, i el cap de l’Exèrcit Nacional Libi (LNA), Khalifa Haftar, avalat per Rússia. “S’ha de dir que la Conferència de Líbia fa una important contribució a esforços de pau de l’ONU”, va assegurar en roda de premsa al finalitzar la conferència la cancellera alemanya, Angela Merkel. Segons el seu parer, “no hi ha possibilitat per a una solució militar”. “Necessitem una solució política”, va afegir la cancellera.

El document aposta per una treva “duradora” i “verificable” i insta tots els actors a complir de forma “unívoca” l’embargament d’armes. També se’ls exigeix no contribuir a l’escalada del conflicte. Així mateix, es defensa que la solució a la crisi només pot passar per un procés polític que ha d’estar controlat i liderat pels libis. A més, s’insisteix en la necessitat de mantenir la unitat de Líbia, la seua integritat territorial i la seua sobirania nacional. La conferència va tenir un caràcter inèdit al reunir per primera vegada després d’anys de conflicte armat tots els actors nacionals i internacionals involucrats a Líbia.

Merkel diu que “no hi ha possibilitat per a una solució militar, fa falta una solució política”

A la cimera de Berlín també van assistir el president francès, Emmanuel Macron; el rus, Vladímir Putin; el turc, Recep Tayyip Erdogan; el primer ministre italià, Giuseppe Conte, i el britànic, Boris Johnson, el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, i el lleidatà Josep Borrell com a cap diplomàtic de la UE.

tracking