SEGRE

INSTITUCIONS NEGOCIACIÓ

Govern i comuns pacten els comptes després de tres anys de pròrrogues

El projecte, que valida avui el Consell Executiu, incrementa la despesa en 3.070 M€ || Pere Aragonès destaca que aquests pressupostos reverteixen les retallades

Representants del Govern i dels comuns, ahir, durant la firma de l’acord pressupostari.

Representants del Govern i dels comuns, ahir, durant la firma de l’acord pressupostari.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de mesos de negociacions, el Govern i els comuns van rubricar ahir l’acord per aprovar els pressupostos de la Generalitat d’aquest any. Després que els comptes del 2017 hagin estat prorrogats diverses vegades a causa del 155 i a la impossibilitat, després, de suscitar els suports necessaris per validar-ne uns de nous al Parlament, amb aquest pacte els partits del Govern s’han assegurat prou suport com per, aquest cop sí, donar llum verda al projecte pressupostari.

L’acord preveu un increment de 3.070 milions d’euros en la despesa pública en comparació amb els pressupostos de fa tres anys. A més, també augmentaran un 25 per cent les inversions reals i de capital de la Generalitat i del conjunt del sector públic, fins a situar-les prop dels 2.000 milions.

Puja la despesa en polítiques socials, dependència, sanitat, habitatge i educació després de les retallades de la crisi

El vicepresident, Pere Aragonès, va posar èmfasi que aquest projecte pressupostari servirà per revertir les retallades que es van produir durant la crisi. I és que l’acord de JxCat, ERC i els comuns preveu augmentar el finançament del sistema públic de salut en 908,5 milions d’euros, la qual cosa permetrà augmentar la plantilla en més de 8.000 professionals. Així mateix, també es destinaran 20 milions a reduir les llistes d’espera. Tal com va publicar SEGRE, al tancament del novembre hi havia 24.516 ciutadans esperant la primera visita a l’especialista en els diferents hospitals de la demarcació de Lleida, amb un període d’espera de fins a 90 dies de mitjana en àrees com urologia. Un altre dels pilars dels comptes el conforma l’educació, un dels sectors que van patir les retallades durant la recessió. Així, les guarderies rebran 70 milions d’euros més, alhora que es preveu que les beques menjador de Primària tinguin consignats 15 milions addicionals. Igualment, el Govern destinarà 129,5 milions més al finançament de les universitats i rebaixarà en un 30% les taxes que paguen els estudiants. Aquesta reducció tirarà endavant amb una dotació pressupostària de 57,4 milions, amb la qual cosa el finançament global dels estudis universitaris se situarà en els 911,7 milions. Per altra banda, les polítiques d’investigació rebran 615 milions. Respecte a l’ajuda a la dependència, el Govern destinarà 1.566 milions a finançar-la. També creix el pressupost destinat a sostenir la renda garantida de ciutadania, que serà de 388 milions. D’altra banda, les polítiques d’habitatge també veuran incrementada en un 15,6% la quantitat pressupostària que tenen assignada i es destinaran 35,7 milions per a l’adquisició d’immobles, la construcció de 91 pisos de lloguer social i l’impost de 500 promocions d’habitatges.

En un altre ordre de coses, la dotació per a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) serà de 457,9 milions, i l’aportació a la cultura superarà l’1 per cent del pressupost. També es preveu la conversió de l’Institut Català de Finances en un banc públic.

Pel que fa a les quantitats consignades per al sector primari en l’acord pressupostari, que validarà avui el Consell Executiu, la conselleria encapçalada per Teresa Jordà disposarà d’un increment de fons finalistes de 62,7 milions en comparació amb l’any 2017, la qual cosa situarà l’augment dels recursos no financers en un total de 98,3 milions.

El pacte preveu destinar aquests fons a la promoció, distribució i consum dels productes de proximitat, a modernitzar els regadius, donar suport a la incorporació dels joves i de les dones en el món de la pagesia, millorar l’oferta formativa en el món rural i també impulsar la sostenibilitat en la gestió forestal.

JxCat s’afegeix a l’acord de Colau, Collboni i ERC en els pressupostos L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, del PSC, i els líders d’ERC i JxCat a l’ajuntament de la capital catalana Ernest Maragall i Elsa Artadi, van presentar ahir l’acord que permetrà aprovar per primera vegada per la via ordinària, des que els comuns ocupen el Govern de la capital catalana, els pressupostos municipals. Colau va agrair “el to i l’actitud” d’ERC i de JxCat, que es va sumar després dels republicans a l’acord, i va remarcar que “cal una nova etapa de diàleg i acords”. Aquests comptes estan dotats amb 3.000 milions d’euros, una xifra “molt important” per a Colau.

Representants del Govern i dels comuns, ahir, durant la firma de l’acord pressupostari.

Representants del Govern i dels comuns, ahir, durant la firma de l’acord pressupostari.ACN

tracking