SEGRE

PANORAMA

L'exdirector dels Mossos nega ingerències de Joaquim Forn l'1-O

Pere Soler declara que ningú li va demanar fer res il·legal perquè “hauria dimitit” || Ell i l’exsecretari d’Interior Cèsar Puig es desmarquen de l’operatiu policial

Desenes de persones van tallar ahir Ricard Viñes i van fer trucs per demanar llibertat per als presos.

Desenes de persones van tallar ahir Ricard Viñes i van fer trucs per demanar llibertat per als presos.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El que va ser director general dels Mossos d’Esquadra durant l’1-O, Pere Soler, i l’exsecretari de la conselleria d’Interior Cèsar Puig, els dos acusats de rebel·lió al judici contra la cúpula d’Interior i dels Mossos, es van desvincular ahir, en la quarta sessió del judici a l’Audiència Nacional, de l’actuació de la policia catalana durant el procés, ja que van assegurar que el cos operava amb independència del poder polític i al servei de l’autoritat judicial.

Soler va declarar que mai va rebre “ingerències” per part de l’exconseller d’Interior Joaquim Forn sobre el paper que la policia catalana havia de tenir durant el referèndum del 2017 i que ell mateix tampoc va donar “ordres” als comissaris del cos. “Ningú em va demanar que fes res il·legal, hauria dimitit” va asseverar.

Soler diu que Trapero estava “en contra del referèndum i no se li va demanar que hi estigués a favor”

En un tens interrogatori per part del tinent fiscal Miguel Ángel Carballo, Soler va remarcar que el Govern tenia clara quina era la posició dels Mossos respecte que complirien els mandats judicials, i per exemplificar aquesta declaració va explicar que el comandant Josep Lluís Trapero el va reprendre abans de l’1-O per realitzar alguns missatges polítics a les xarxes socials, ja que podrien “perjudicar la imatge del cos”. En aquest sentit, també va declarar que va deixar de publicar contingut a les xarxes i que ni tan sols va exercir el “seu dret al vot” durant la consulta perquè va considerar que aquest “gest simbòlic” podria perjudicar els Mossos.

D’aquesta forma, si Trapero ja es va esforçar a marcar distàncies amb la Generalitat durant les primeres sessions del judici, ahir van ser els excàrrecs polítics del Govern els que van fer el mateix respecte als Mossos. “Trapero estava contra del referèndum. Mai se li va demanar que hi estigués a favor o que desobeís” va afirmar Soler, que també va afirmar que desconeixia el suposat pla que es va estudiar per detenir Puigdemont si declarava la independència.

Per la seua part, Cèsar Puig va afirmar davant del tribunal que no tenia cap competència en l’àmbit de la direcció operativa de la policia catalana i que les seues funcions es limitaven a abordar les peticions de recursos materials i de personal. També va assenyalar que quan l’exconseller d’Interior Jordi Jané va abandonar el seu lloc, quan faltaven dos mesos per a l’1-O, la seua intenció va ser deixar el càrrec però no ho va fer perquè Forn i Trapero li van demanar que continués i a més el llavors secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto –amb qui havia treballat per desbloquejar la Junta de Seguretat de Catalunya– li va enviar un missatge que deia que “al ministeri interessava que seguís a la conselleria” a causa de la seua fama de “persona moderada”.

Amb Puig va finalitzar la declaració dels quatre acusats en el judici, que prosseguirà a partir de dilluns que ve amb prop d’un centenar de testimonis.

D’altra banda, desenes de persones van tallar ahir la plaça de Ricard Viñes i van realitzar trucs de màgia per demanar la llibertat dels presos del procés.

Una desena d’eurodiputats es concentren a Lledoners

Una desena d’eurodiputats d’esquerres es van concentrar ahir davant la presó de Lledoners i van criticar que hagin de conèixer el seu “company” Oriol Junqueras dins de la presó. Carles Puigdemont va expressar la voluntat d’anar a aquesta visita després de recollir la credencial com a europarlamentari, però finalment no hi va poder assistir. Tots els concentrats van voler mostrar el suport als presos que segons ells són allà per “fets polítics”. D’altra banda, la Fiscalia del Tribunal Suprem va afirmar que tant Puigdemont com l’exconseller Toni Comín, tots dos a Bèlgica, busquen “obstaculitzar” la tramitació del suplicatori al Parlament Europeu al·legant que el jutge d’instrucció del procés sobiranista no té competència per sol·licitar la suspensió de la seua immunitat adquirida com a eurodiputats.

tracking