SEGRE

PROCÉS POLÈMICA

Quim Torra denuncia “coaccions” al president del Parlament perquè el deixi sense escó

El Govern català censura la “intromissió” de la JEC || El president al·lega davant la Junta Electoral de Barcelona, i la Mesa de la Cambra es reunirà dilluns abans del ple per decidir si el manté com a diputat

El president Torra, ahir, al Palau de la Generalitat, amb eurodiputats que van visitar els presos.

El president Torra, ahir, al Palau de la Generalitat, amb eurodiputats que van visitar els presos.QUIM TORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La decisió del Tribunal Suprem de no suspendre cautelarment l’acord de la Junta Electoral Central (JEC) que condemna a any i mig d’inhabilitació per desobediència el president de la Generalitat, Quim Torra, va marcar de nou ahir l’agenda política catalana. El mateix Torra va denunciar “coaccions” i “pressions insostenibles” sobre el president del Parlament, el republicà Roger Torrent, perquè s’avingui a la resolució de la JEC, malgrat que és un organisme administratiu i no existeix una condemna ferma, i que li retiri la condició de diputat i impedeixi que ocupi el seu escó a l’hemicicle al ple de dilluns. I és que l’última paraula en aquest assumpte la tindrà Torrent, que dilluns, abans que comenci el ple, ha convocat la Mesa de la Cambra a fi d’abordar, entre altres qüestions, si Torra continua sent o no diputat.

Malgrat que el Suprem va confirmar l’execució de la inhabilitació dictada per la JEC mentre examina el fons de l’assumpte, els lletrats van mantenir ahir el seu posicionament i van subratllar, segons fonts parlamentàries, que la decisió de retirar o no l’acta a Torra és “política”.

Page pronostica sedicions “cada cap de setmana” si Sánchez rebaixa les penes tipificades pel delicte

Tampoc Torrent té previst encarregar un nou informe als seus serveis jurídics, tret que ho sol·liciti la Mesa. Mentre que la portaveu del Govern, Meritxell Budó, criticava la “intromissió” de la JEC, “que no té competències”, el conseller de Territori, Damià Calvet, va denunciar que aquest organisme administratiu prova d’inhabilitar el president “per la porta del darrere”. Entre avui i demà, JxCat, ERC i la CUP intentaran teixir una resposta unitària.

En paral·lel, la defensa de Torra va presentar al·legacions contra la decisió de la JEC davant la Junta Electoral de Barcelona, insistint que només el Parlament li pot retirar la condició de diputat. Per contra, el líder del Partit Popular, Pablo Casado, va titllar Torra d’“usurpador” i la de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, va amenaçar de denunciar Torrent per desobeir la JEC.

madrid

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va insistir ahir en la necessitat de reformar el Codi Penal per “revisar la resposta” davant d’“atacs” a la sobirania. “Els tipus penals de rebel·lió i sedició estan marcats i afortunadament no s’han hagut d’utilitzar. Són més propis de finals del segle XIX i principis del XX que dels atacs a la sobirania que hi ha en l’actualitat”, va manifestar, alhora que va advocar per un debat “calmat” per afrontar els canvis legislatius.

Aquesta proposta de reforma del Codi Penal va rebre ahir l’aval de l’excap de l’Executiu central José Luis Rodríguez Zapatero, que creu que contribuirà a “desinflamar” el conflicte català. Tanmateix, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, va insistir en les seues crítiques a la mesura perquè, al seu parer, si es rebaixa el delicte de sedició “es convida perquè ho facin cada cap de setmana”. Les paraules del també socialista van ser aplaudides des de les files del Partit Popular. Així, el president gallec, Alberto Núñez-Feijóo, va avalar Page i va censurar que es pretengui dur a terme una “modificació a la carta” de la llei penal. Per la seua part, Aitor Esteban, portaveu del PNB al Congrés, va dir que no és “incorrecte” retocar la sedició i la rebel·lió, tot i que va censurar les formes de la Moncloa.

Per altra banda, la junta de tractament de la presó de Lledoners va aprovar ahir la concessió d’un permís de 72 hores al president d’Òmnium, Jordi Cuixart. Tanmateix, en aquesta ocasió, la decisió final competeix, no a la Generalitat, sinó al jutge de vigilància penitenciària.

tracking