SEGRE

La Junta de Portaveus ajorna el ple del Parlament enmig de les discrepàncies entre JxCat i ERC

Els de Puigdemont han demanat que no se seguís amb la sessió plenària mentre els republicans eren partidaris de continuar amb el ple

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès.

La Junta de Portaveus ajorna el ple del Parlament enmig de les discrepàncies entre JxCat i ERCACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta de Portaveus ha decidit aquest dilluns a la tarda que ajorna el ple del Parlament fins a la setmana que ve. El punt de l'ordre del dia que queda pendent és el debat general de corrupció impulsat per Cs. JxCat, Cs, PSC-Units i comuns han demanat que no continués avui la sessió plenària que ha estat molt accidentada després que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi deixat de ser diputat. En canvi, ERC, CUP i PPC eren favorables de continuar amb el ple del Parlament. El grup que lidera Lorena Roldán creu era millor que el debat de corrupció es faci un altre dia per tal que no quedi tapat per "l'espectacle" d'avui al Parlament. Així doncs, dimecres de la setmana que ve, dia 5 de febrer, es farà tant el debat com les votacions de les propostes de resolució.

EL CISMA ENTRE JXCAT I ERC POSA LA LEGISLATURA AL CAIRE DE L'ABISME

El cisma entre JxCat i ERC, constatat aquest dilluns arran de la retirada de la condició de diputat al Parlament del president de la Generalitat, Quim Torra, ha situat la legislatura catalana al caire de l'abisme. De totes les topades que han protagonitzat ambdós socis del Govern des de l'inici de la legislatura, després de les eleccions del 21 de desembre de 2017, aquest és el que més s'assembla al preludi d'unes eleccions anticipades, que ja no descarten fonts de JxCat.

La jornada, que es preveia tensa ja que la Mesa del Parlament s'havia de reunir al migdia per decidir si acatava la retirada de l'acta de diputat de Torra, ordenada per la Junta Electoral Central (JEC), s'ha iniciat amb un moviment que ha agafat a contrapeu a JxCat, favorable a fer cas omís d'aquesta ordre.

El secretari general del Parlament, Xavier Muro, com a responsable de l'administració parlamentària, ha donat instruccions als serveis de la cambra perquè s'executi l'ordre de la JEC i es faci efectiva la pèrdua de la condició de diputat de Torra.

En el centre de totes les mirades se situava llavors el president del Parlament, Roger Torrent, figura preeminent d'ERC: si feia cas omís de la JEC i permetia a Torra votar en el ple que arrencava aquesta tarda a les 15.00 hores s'arriscava a incórrer en un delicte de desobediència, però si acatava la retirada de l'acta de diputat anava a ser blanc dels atacs de JxCat i la CUP.

Finalment, la Mesa ha avalat les instruccions donades pel secretari general de la cambra, malgrat que els representants de JxCat, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, havien proposat "deixar-les sense efecte" i "confirmar" la condició de diputat del president. La col·lisió entre JxCat i ERC en aquell moment ja era una realitat. Mentre Costa retreia a Torrent que hagués deixat sola JxCat a la Mesa en defensa de la condició de diputat de Torra, el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha demanat als seus socis independentistes de no caure en una "desobediència estèril".

Desobeir obertament a la JEC i permetre a Torra votar en el ple, al·legava ERC, suposaria que totes les votacions que es facin a partir d'ara al Parlament siguin impugnades i anul·lada, la qual cosa impediria, per exemple, d'aprovar de manera efectiva els pressupostos de la Generalitat per a 2020 pactats entre el Govern i els comuns.

En arrencar el ple, a les 15.00 hores, l'enfrontament entre les dues principals forces independentistes ha assolit el seu màxim nivell.

Torrent ha acusat al Tribunal Suprem i a la JEC de "segrestar" el vot de Torra en retirar-li l'acta de diputat, ha promès que intentarà "revertir" aquesta situació, però alhora ha deixat clar que cal protegir la "validesa" de les votacions del ple, per la qual cosa ha anunciat que el vot del president "no es comptabilitzarà".

Torra ha demanat llavors la paraula, com a president de la Generalitat, per exhortar Torrent a garantir els seus "drets com a diputat" i llançar un advertiment: "El que posa en risc la continuïtat de les institucions és precisament la retirada de la meva condició de diputat", ha dit, en plenes especulacions sobre la possibilitat que aquesta crisi desemboqui en eleccions.

Al terme del seu discurs, a l'hemicicle s'ha vist la imatge del divorci entre les dues forces del Govern: mentre diputats i consellers de JxCat es posaven dret per ovacionar a Torra, els d'ERC –inclòs el vicepresident de l'executiu català, Pere Aragonès– es negaven a aplaudir.

Un altre moment de tensió s'ha viscut durant la intervenció de la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, qui ha dit "delinqüent" a Torra: "Algú que és jutjat i declarat culpable d'un delicte tipificat en el codi penal és un delinqüent", ha afirmat. Torrent l'ha amonestat i ha acabat suspenent el ple per uns minuts després de diverses crides a tornar a l'ordre a la bancada de Cs per llançar crits de "delinqüent" dirigits a Torra.

El president del grup PSC-Units, Miquel Iceta, i la presidenta de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, han reclamat a Torra que convoqui eleccions perquè "això ja no aguanta més", mentre que el líder del PPC, Alejando Fernández, ha dit que el 'procés' no ha estat més que "una lluita a ganivetades" entre JxCat i ERC.

El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, visiblement molest amb Torrent per negar-se a admetre el vot de Torra, li ha demanat que suspengui el ple per guanyar temps i intentar trobar una solució de consens sobre el president. En veure que Torrent decidia mantenir el ple, Batet ha anunciat que els diputats de JxCat no participarien en les votacions. I així ha estat: a l'hora de votar el pressupost del Parlament per a aquest any, el grup de JxCat no ha premut cap botó i els comptes han estat rebutjats.

Amb les relacions entre JxCat i ERC roent, demà dimarts està previst que compareguin, davant de la comissió d'investigació del Parlament sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, els exconsellers del Govern de l'1-O condemnats a presó.

tracking