SEGRE

REGNE UNIT ECONOMIA

Les empreses de Lleida, expectants pel Brexit, amb vendes al Regne Unit a la baixa

Fins al novembre passat les exportacions a aquest país van suposar 83,5 milions, un 3,3% menys que abans del referèndum || El mercat britànic és crucial per a les empreses agroalimentàries espanyoles

Els partidaris britànics de la permanència a la UE encara protestaven ahir contra el Brexit.

Els partidaris britànics de la permanència a la UE encara protestaven ahir contra el Brexit.JONATHAN BRADY/PA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les empreses exportadores lleidatanes amb activitat al Regne Unit afronten expectants la sortida d’aquest país de la Unió Europea avui divendres a mitjanit, algunes d’alleujades perquè al final no s’hagi produït una sortida abrupta (el Brexit dur) i perquè asseguren que arriben a la data amb els deures fets en cas de qualsevol contratemps.

No obstant, és cert que des que els britànics van decidir en un primer moment, en un referèndum el juny del 2016, sortir de la Unió Europea, les exportacions s’han vist lleugerament ressentides. En els onze primers mesos del 2019, les empreses lleidatanes van exportar al Regne Unit per valor de 83,5 milions d’euros, xifra que suposa un 3,3 per cent menys que el 2016, any en què es va celebrar el referèndum sobre la sortida britànica de la UE, segons les dades de l’Agència Tributària i les Cambres de Comerç. Entre els productes més exportats hi ha els agroalimentaris amb fruites, olis i productes carnis al capdavant. Les seues vendes han experimentat una lleugera caiguda.

Així doncs, mentre que els onze primers mesos del 2016 es van vendre productes carnis a les illes britàniques per valor de 15,4 milions d’euros, del gener al novembre del 2019 només van ser 3,7 milions.

Amb l’oli d’oliva es dóna una situació semblant, amb unes vendes el 2019 per valor de 12, 8 milions d’euros mentre que en el mateix període el 2016 van ser de 22,2 milions. Tanmateix, les vendes de fruita van augmentar un 47,8 per cent, amb un valor de 35,8 milions d’euros. Pel que fa a l’àmbit estatal, el mercat britànic és crucial per a les exportacions agroalimentàries espanyoles, ja que el 8 per cent de valor que genera la venda d’aliments i begudes a l’exterior –4.076 milions d’euros el 2018– s’aconsegueix amb esl enviaments al Regne Unit, segons assenyala un informe del ministeri d’Agricultura. Els britànics han incorporat a la seua dieta habitual els aliments i begudes from Spain, ja que Espanya és el primer proveïdor del país de fruits rojos, kiwis, caquis, cítrics, hortalisses i oli d’oliva o el cinquè de vi i most, als quals se n’han de sumar altres d’origen carni i preparats alimentaris.

El ‘sí’ a la independència d’Escòcia s’imposa en un sondeig

Una nova enquesta situa en el 51% el nombre d’escocesos que donarien suport a la independència de la regió una vegada es consumi definitivament la sortida del Regne Unit de la Unió Europea enfront del 49% que apostaria pel no. El sondeig realitzat per YouGov assenyala que una ajustada majoria dels escocesos dóna suport ara a la secessió gràcies al suport d’aquells que van rebutjar la independència el 2014 però que ara hi estarien a favor per la seua oposició al Brexit i la inclinació envers la permanència al bloc comunitari. Es tracta de la primera vegada que el guanya el no des de les enquestes realitzades el 2015, un any després que Escòcia rebutgés en un referèndum la independència del territori, que es va saldar amb el 55,3% dels vots en contra de la secessió i 44,7% a favor.

tracking