SEGRE

INSTITUCIONS XIV LEGISLATURA

El rei obre la legislatura cridant al diàleg: "Espanya no pot ser d'uns contra els altres"

Defensa la “diversitat territorial” reconeguda a la Constitució || Els ministres d’Unides Podem li aplaudeixen les paraules, però els seus diputats no, en un hemicicle en què l’independentisme planta el monarca

Felip VI, ahir al Congrés, flanquejat per Batet i Letícia, mentre rebia l’ovació de la Cambra.

Felip VI, ahir al Congrés, flanquejat per Batet i Letícia, mentre rebia l’ovació de la Cambra.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb les millors gales es va vestir ahir el Palau del Congrés per acollir l’acte solemne d’obertura de les Corts, encapçalat per Felip VI. Acompanyat per la seua esposa, Letícia, la princesa d’Astúries i la infanta Sofia, el rei va arribar a la Carrera de San Jerónimo, on el va rebre el president del Govern central, Pedro Sánchez. Ja a l’interior de la Cambra baixa, el monarca es va situar al lloc presidencial i, des d’allà, es va adreçar als diputats, que es van desfer en aplaudiments davant de les seues paraules. “Espanya no pot ser d’uns contra els altres, ha de ser de tots i per a tots”, va advertir des de la tribuna. I és que va dir que la Constitució espanyola va nàixer “per al diàleg i l’acord” i té una vocació “respectuosa” amb la “diversitat territorial” de l’Estat. En això mateix va insistir la presidenta del Congrés, la socialista Meritxell Batet, que va demanar als grups “estar a l’altura” per respectar i escoltar els altres. “Al Parlament no hi ha l’enemic”, va sentenciar. Les paraules del monarca van anar seguides d’un llarg aplaudiment secundat per la majoria dels diputats presents a l’hemicicle. Als ja habituals del grup de les dretes i del PSOE es van sumar en aquesta ocasió els dels ministres d’Unides Podem, que, quan estaven fora de l’Executiu, no aplaudien Felip VI. Van continuar sense fer-ho, no obstant, els seus companys de partit que no s’asseuen al grup blau. “Els ministres de Podem han mantingut una posició molt institucional”, van assenyalar fonts governamentals. Tampoc van aplaudir els diputats de Més País ni el representant de Compromís, Joan Baldoví, ni el PNB.

Més enllà del discurs del cap de l’Estat, també va generar debat l’absència dels diputats d’ERC, JxCat, EH Bildu, la CUP i el BNG, que es van absentar de la Cambra a l’entendre que el rei no els representa. D’altra banda, van llegir un manifest en el qual van exigir trencar amb la monarquia. “Només així”, van advertir, es podrà encarrilar el conflicte a Catalunya perquè “el rei no és un interlocutor vàlid, la monarquia és hereva del franquisme”. Aquestes manifestacions els van fer guanyar nombroses crítiques dels dirigents del PSOE, Partit Popular, Vox i Ciutadans. Així, la número dos dels socialistes, Adriana Lastra, va dir que la seua formació “respecta i dóna suport a la tasca del cap de l’Estat, com sempre” davant la censura de l’independentisme. Per la seua part, el líder del PP, Pablo Casado, va lamentar que els “socis” del Gabinet de coalició hagin “insultat” el monarca amb “greus declaracions”. També la portaveu taronja, Inés Arrimadas, va criticar el “menyspreu” al rei dels partits que van facilitar la investidura de Sánchez. Per un altre costat, el líder dels ultradretans Vox, Santiago Abascal, va insistir a il·legalitzar els partits independentistes per ser “sediciosos i proetarres”. Una altra polèmica del matí la va provocar el portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, que no va saludar la princesa Elionor al besamans. Isidro Martínez, diputat de Fòrum, el va acusar de “masclisme”. Echenique va valorar el discurs “valent” del monarca, fet que va provocar les crítiques dels anticapitalistes de Podem.

tracking