SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA

Un autor de la matança d'Atocha, a presó a Espanya

Carlos García Juliá, detingut al Brasil el 2018 || El coautor dels assassinats d’advocats el 1977 feia 20 anys que estava fugit

Imatge de l’arribada a Espanya de Carlos García Juliá.

Imatge de l’arribada a Espanya de Carlos García Juliá.POLICÍA NACIONAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carlos García Juliá, un dels assassins de la matança dels advocats d’Atocha el 1977, va arribar ahir a primera hora a Madrid després que tres agents de la Policia Nacional es traslladessin al Brasil per custodiar la seua extradició.

Reclamat per l’Audiència Nacional, García Juliá (1955) va ser condemnat el dia 29 de febrer de 1980 per la Secció Primera de la Sala Penal a 193 anys de presó com a autor material de cinc delictes d’assassinats consumats i quatre de frustrats la nit del 24 de gener del 1977.

A Juliá se li va concedir la llibertat condicional el 1991 i va fugir de les autoritats espanyoles

Aquell dia, García Juliá i dos persones més van irrompre en un despatx d’advocats laboralistes de Comissions Obreres, situat al número 55 del carrer Atocha de Madrid, obrint foc contra els presents amb pistoles de calibre 9 mm parabellum.

A García Juliá se li va concedir la llibertat condicional el 23 d’octubre del 1991. Després, el Tribunal va accedir a atorgar-li l’autorització de sortida d’Espanya per acceptar una oferta de treball al Paraguai, havent de presentar-se mensualment en l’ambaixada espanyola a aquell país. Una vegada allà, va trencar les obligacions de la seua llibertat condicional, per la qual cosa se’l va declarar pròfug el dia 14 d’agost del 1996.

Abans havia estat arrestat a Bolívia el dia 17 de juny de 1996, on se’l va condemnar a una pena de presó de sis anys per un delicte de tràfic d’estupefaents. Quan el dia 29 de novembre del 2000 va arribar la sol·licitud d’extradició de l’Audiència Nacional a Bolívia, el pres ja s’havia escapat aprofitant un benefici penitenciari un any abans per no presentar-se davant d’un jutjat de vigilància penitenciària de La Paz.

A partir d’aquesta data, i durant els següents vint anys, se li va perdre la pista. Va ser l’agost del 2018 quan les indagacions van portar la Policia Federal Brasilenya a localitzar García Juliá. Uns mesos després, al desembre, l’assassí va ser detingut a Sao Paulo, on vivia treballant com a conductor en una empresa de VTC.

tracking