SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Torra exigirà a Sánchez que nomeni un mediador en la primera reunió de la taula

Puigdemont reivindica JxCat com la força indispensable de l’independentisme || Artadi critica a Esquerra que permetés que la Junta Electoral “violés el Parlament” a l’inhabilitar el president

Imatge general de Carles Puigdemont en videoconferència durant l’acte celebrat ahir a Barcelona.

Imatge general de Carles Puigdemont en videoconferència durant l’acte celebrat ahir a Barcelona.SÍLVIA JARDÍ/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar ahir que demanarà al cap de l’Executiu, Pedro

Sánchez

Torra defensa centrar la taula de diàleg nomésen l’“arrel del conflicte polític” català

, que nomeni un mitjancer “en la pròxima reunió” de la taula entre governs, mentre que JxCat va arremetre contra l’“independentisme pragmàtic” d’ERC. JxCat va celebrar a Barcelona l’acte A punt en el qual a més de Torra també van intervenir per videoconferència Carles Puigdemont i els consellers del partit.

Torra va expressar ahir la voluntat de reclamar un “mediador” a la taula de diàleg entre Govern central i Generalitat i va explicar que aquest punt s’ha de traslladar “a la pròxima reunió” amb Pedro Sánchez: “Aquest diàleg s’ha de fer amb un mediador”. “El que hem de defensar ara és l’exercici del dret a l’autodeterminació i el final de la repressió des de dos vessants: d’una banda l’amnistia, d’altra banda la desjudicialització”, va assegurar Torra. Per a ell, això s’ha de fer així perquè “el Parlament va votar amb els vots d’ERC, JxCat i la CUP que ho féssim, i el president del país es deu al seu Parlament”.

Així mateix, també va defensar circumscriure la taula de diàleg amb Madrid a l’“arrel del conflicte polític” i deixar qüestions relacionades amb el finançament i les infraestructures a mans d’una comissió bilateral.

D’altra banda, Carles Puigdemont va erigir JxCat com una força que està “a punt” per encarar els reptes de futur: “Nosaltres no fallarem.” “Som ara mateix una força indispensable i inevitable per a tot aquell que vulgui fer política des del realisme i l’eficàcia. Perquè no hi ha res més allunyat del realisme i de l’eficàcia que pretendre esborrar de l’equació una part molt important de l’independentisme i la societat catalana”, va remarcar.

Els postconvergents també van treure pit de l’acord de pressupostos, uns comptes que van dir que aprovaran per “responsabilitat”, i van arremetre contra l’“independentisme pragmàtic” dels republicans, expressió que dóna nom a un llibre sobre el vicepresident de la Generalitat i coordinador d’Esquerra Republicana, Pere Aragonès, de la periodista i politòloga Magda Gregori. “El suposat independentisme pràctic no té res de pràctic. (...) Els autèntics èxits han vingut des de l’exili”, va dir la líder de Junts per Catalunya a l’ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, que va agregar que mai no s’hauria d’haver permès que la JEC “violés el Parlament” i inhabilités com a diputat Quim Torra.

Per la seua part, el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, va demanar a Torra “que s’assegui a la taula de diàleg amb el govern de l’Estat per fer avançar el país, i no com a arma electoral “per a les pròximes eleccions.

Rufián creu que la convocatòria d’eleccions es pot retardar El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va allunyar ahir la imminència de les eleccions catalanes anunciades per Torra una vegada aprovats els pressupostos. “Tinc la sensació que les eleccions poden ser més tard del que pensem”, va reflexionar en una entrevista a eldiario.es. “Ara mateix vivim un moment d’emocionalitat que pot fer que es prenguin decisions precipitades i a curt termini, que potser amb el temps es poden replantejar”, va augurar Rufián, que va negar que la decisió de Torra de convocar els comicis fos “ una enrabiada”. D’altra banda, va tancar la porta a un futur tripartit a Catalunya amb el PSC: “Hi ha molta terra cremada.”

tracking