SEGRE

PROCÉS PRESOS

Cuixart surt de la presó per treballar a la seua empresa i complir tasques de voluntariat

Forn podrà abandonar el centre penitenciari cinc dies a la setmana i Bassa, tres per treballar i cuidar familiars || La consellera de Justícia assegura que tots els presos rebran aquest tracte de semillibertat

Cuixart, ahir, aixecant el polze a l’entrada de la seua empresa, situada a Sentmenat.

Cuixart, ahir, aixecant el polze a l’entrada de la seua empresa, situada a Sentmenat.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va abandonar ahir a primera hora del matí la presó de Lledoners, en la qual compleix la pena de nou anys de presó per sedició que li va imposar el Tribunal Suprem per la seua participació en l’1-O, per anar a treballar a la seua empresa, situada a Sentmenat. El dirigent independentista no havia trepitjat el recinte d’Aranow, la companyia que va fundar el 2003 i de la qual és director general, des de feia dos anys i quatre mesos, quan l’Audiència Nacional el va enviar a la presó provisional. A l’entrada de l’empresa, esperaven Cuixart una quarantena de treballadors, que el van rebre amb aplaudiments i abraçades. “Us vaig dir que tornaria i he tornat. Us dono les gràcies pel treball que heu fet”, va manifestar el líder d’Òmnium que, no obstant, va afegir que “aquesta nit tornaré a la presó”. “Però ha estat molt potent sentir-me tan bé acompanyat de tots vosaltres i us estimo moltíssim”, va concloure. Cuixart, que també va saludar la premsa que es va congregar a les portes d’Aranow, va subratllar que “continuarem lluitant per tirar endavant l’empresa, i treballant per la llibertat i l’amnistia”. Cuixart podrà estar en llibertat cinc dies entre setmana, durant nou hores i mitja per treballar i fer voluntariat, acollint-se a l’article 100.2, que permet flexibilitzar el règim penitenciari a què està sotmès malgrat que continua classificat en segon grau.

Coincidint amb la sortida de la presó de Cuixart, que encara té pendent de disfrutar un permís de 72 hores que li va concedir la jutge de vigilància penitenciària malgrat l’oposició de la Fiscalia, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va remarcar que “més que mai hem de reclamar l’amnistia i la llibertat per a Cuixart i la resta de presos polítics i exiliats”.

En paral·lel, les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Lledoners i de Puig de les Basses van acordar ahir aplicar aquest mateix article 100.2 del reglament penitenciari a Joaquim Forn i Dolors Bassa, que van ser consellers d’Interior i de Treball, respectivament, en el Govern de Carles Puigdemont. Així, Forn podrà sortir de la presó cinc dies a la setmana durant dotze hores i mitja per treballar. Per la seua banda, Bassa podrà abandonar la presó tres dies a la setmana durant vuit hores per cuidar un familiar d’edat avançada. Així, s’uneixen a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez, que poden sortir de la presó tres dies a la setmana.

Segons van indicar fonts pròximes a l’entorn dels presos, s’espera que, ben aviat, també es puguin acollir als beneficis de l’aplicació del 100.2 del reglament penitenciari la resta de líders independentistes condemnats pel Suprem en relació amb l’1-O. I és que ahir mateix, la consellera de Justícia, la lleidatana Ester Capella, del departament de la qual penja la competència sobre l’administració penitenciària a Catalunya, va afirmar que tots els dirigents empresonats “són mereixedors” dels beneficis d’aquest segon grau flexible.

Cuixart, ahir, aixecant el polze a l’entrada de la seua empresa, situada a Sentmenat.

Cuixart, ahir, aixecant el polze a l’entrada de la seua empresa, situada a Sentmenat.EUROPA PRESS

tracking