SEGRE

CIMERA MUNIC

Borrell insta la UE a desenvolupar una “fam pel poder” i a actuar

El representant d’Exteriors proposa “abandonar el principi d’unanimitat”

Josep Borrell, en la seua participació en un debat sobre els reptes estratègics per a la Unió Europea.

Josep Borrell, en la seua participació en un debat sobre els reptes estratègics per a la Unió Europea.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, va afirmar ahir que el bloc ha d’exhibir un desig d’actuar en lloc de limitar-se a expressar desencant i preocupació amb els conflictes que ocorren al voltant, concretament a l’entorn més immediat. “Europa ha de desenvolupar una fam pel poder, per la voluntat d’actuar, d’actuar de veritat, en comptes de comentar i repetir cada dia que estem preocupats, molt preocupats o extremament preocupats’”, va assenyalar Borrell durant la seua compareixença aquest diumenge en l’última jornada de la Conferència de Seguretat de Munic.

Per a Borrell, una prova en aquest sentit serà el pròxim Consell d’Afers Exteriors de la UE, que se celebrarà a Brussel·les aquest dilluns 17 de febrer, on es tocaran una gran varietat de temes internacionals.

“Veurem si som capaços de traçar un pla de pau per al Pròxim Orient alternatiu al dels Estats Units. No n’hi ha prou amb dir aquest pla no funcionarà”, va afegir Borrell amb referència al polèmic full de ruta presentat pels EUA sobre el conflicte israelianopalestí, rebutjat pel món àrab.

Borrell va insistir diverses vegades durant el debat en què cal accelerar el procés de decisions dins de la UE i fins i tot abandonar o flexibilitzar el principi que les decisions s’han de prendre per unanimitat.

El ministre francès d’Afers Exteriors, Jean-Yves Le Drian, pel seu costat, va recordar una trobada de ministres de la UE el 2016 a Bratislava quan ell, juntament amb Ursula von der Leyen –que llavors era ministra de Defensa alemanya–, van proposar, sense èxit, crear una cooperació militar estructurada dins d’Europa.

En aquest sentit, la reunió no va tenir resultats concrets i es considera com un pas en un procés de cara a aconseguir que les parts en conflicte s’asseguin a la taula de negociació.

La Conferència de Munic recolza la iniciativa de pau per a Líbia Representants de dotze països, així com de l’ONU, la Unió Africana, la Unió Europea (UE) i la Lliga Àrab, van estudiar ahir fórmules per impulsar un procés de pau a Líbia, seguint els principis de l’anomenada “iniciativa de Berlín”, en una reunió feta al marge de la Conferència de Seguretat de Munic.

tracking