SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Pedro Sánchez i Pablo Casado constaten el seu desacord total

Es confirma el bloqueig en la renovació d’òrgans constitucionals || El líder popular exigeix al president que trenqui qualsevol llaç amb els independentistes

Pedro Sánchez i Pablo Casado, abans d’iniciar la seua primera reunió d’aquesta legislatura.

Pedro Sánchez i Pablo Casado, abans d’iniciar la seua primera reunió d’aquesta legislatura.EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera reunió del president del Govern central, Pedro Sánchez, amb el líder de l’oposició, Pablo Casado, d’aquesta legislatura va servir ahir per confirmar el desacord total entre els dos, sense que es registressin avenços importants en cap dels temes en els quals és necessari un acord.

Després d’una hora i mitja de reunió a la Moncloa, a la qual Casado no era convocat des del 16 de desembre quan Sánchez el va citar per demanar el seu suport per a la investidura, el Govern estatal va constatar a través d’un comunicat que persistia la situació de “bloqueig” que atribueix exclusivament a l’actitud del PP. El mateix

Sánchez exigeix als populars que facin “una oposició lleial i que surtin del bloqueig”

El líder popular demana a Sánchez que renunciï a la taula de diàleg amb la Generalitat

Sánchez

va sortir posteriorment a Twitter per retreure que Casado va deixar clar que “o es fan les seues polítiques o Espanya no pot comptar amb el PP” i reiterar que ha “de sortir del bloqueig i fer una oposició lleial”.

En la compareixença davant els mitjans, Casado va atribuir qualsevol tipus de bloqueig a l’actitud del Govern central i va parlar d’una reunió “cordial”, a més d’assegurar que manté la “mà estesa” per als acords d’Estat, sempre que hi hagi un canvi total de les polítiques de l’Executiu.

Més enllà de nomenar cada un els seus interlocutors per parlar sobre el pacte de Toledo o la reforma educativa, en la resta dels temes continua sense haver-hi acord ni perspectiva que s’assoleixi. Qüestions com la renovació de la cúpula judicial o el conflicte català, sobre el qual les postures estan encara més allunyades, es van quedar ahir com estaven. De fet, Casado va posar com a condició per negociar els pactes que va oferir a Sánchez, entre els quals un possible suport als Pressupostos Generals de l’Estat, que el Govern de l’Estat “renunciï” a la taula de diàleg amb la Generalitat i trenqui qualsevol tipus de relació amb els independentistes, així com canvis en la seua política econòmica.

La portaveu del Govern central, María José Montero, en la roda de premsa després de la reunió, va acusar Casado de perjudicar les institucions per la seua actitud “negacionista” i “obstruccionista” sobre la renovació dels òrgans constitucionals, com el judicial.

La ministra va considerar que és “tremendament irresponsable” que Casado vinculi la renovació d’aquests òrgans amb condicions com renunciar a la taula de diàleg amb el Govern, a nomenar Dolores Delgado fiscal general o a reformar el Codi Penal. I va afegir que “no enganya ningú” oferint negociar uns pressupostos amb les premisses de les polítiques del PP, de forma les seues paraules sobre estendre la mà són “buides” i no és cert que mostrés aquesta disposició durant la trobada amb Sánchez. Mentre Casado va insistir que ara “la pilota és a la teulada de Sánchez”, des del Govern estatal no van considerar que hagi posat sobre la taula cap acord en ferm i van reclamar, al seu torn, que el líder de l’oposició torni “a la responsabilitat i la política útil”.

tracking