SEGRE

SALUT EPIDÈMIA

Tercera mort pel brot de coronavirus a Itàlia, que cancel·la el Carnaval de Venècia

El país transalpí registra més de 150 positius en quatre regions del nord i a la de Roma, i Milà tanca escoles, cines i teatres || L’FMI alerta que posa en risc la recuperació econòmica mundial

Gent disfressada ahir al Carnaval de Venècia, a prop de la plaça San Marco, al costat d’una guàrdia de seguretat amb màscara.

Gent disfressada ahir al Carnaval de Venècia, a prop de la plaça San Marco, al costat d’una guàrdia de seguretat amb màscara.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dona italiana va ser ahir la tercera persona a morir a causa del coronavirus al nord d’Itàlia, on s’han registrat més de 150 contagis, fet que va portar les autoritats a extremar les mesures per evitar una difusió més gran i es van suspendre totes les manifestacions públiques i es van tancar escoles i universitats. El responsable de Benestar Social de la Llombardia va comunicar que la tercera víctima és una dona gran que es trobava des de feia temps hospitalitzada a Cremona, i que havia donat positiu pel virus. Aquesta tercera mort es va unir a la de l’home de 78 anys de Vo’Euganeo, a la província de Pàdua (Vèneto), i al d’una dona de 77 anys que va ser a Codogno, però que va morir el 20 de febrer passat a casa seua per complicacions respiratòries, tot i que va donar positiu pel virus en una prova postmortem.

L’Executiu italià va aprovar dissabte a la nit un decret llei en el qual es prohibia l’entrada i la sortida dels prop de 50.000 habitants de deu municipis de la Llombardia i un del Vèneto, considerats l’epicentre del brot infecciós. Però el temor que la difusió sigui més gran ha portat les regions de Piemont, Llombardia i el Vèneto, al nord del país, a prendre mesures extraordinàries durant almenys aquesta setmana, per la qual cosa s’han suspès totes les fires, esdeveniments com el Carnaval de Venècia, manifestacions culturals i esportives i tancat museus, escoles i universitats. L’òpera de La Scala de Milà va informar que “a causa de l’evolució de la propagació del coronavirus” es veien obligats a suspendre totes les funcions d’aquesta setmana. Així mateix totes les fires i congressos que s’havien de celebrar a Milà, la capital econòmica del país, també van ser ajornats. Ahir es van mantenir les desfilades de la setmana de la moda femenina de Milà, mentre que les marques Laura Biagiotti i Armani van fer les passarel·les sense públic. El nombre d’encomanats pel coronavirus a quatre regions del nord d’Itàlia supera ja els 150, després d’haver-se realitzat 3.000 anàlisis a sospitosos de tenir la malaltia. A aquests s’uneixen els dos turistes xinesos diagnosticats fa diverses setmanes a Roma.

Espanya reforça la prevenció i missatge de tranquil·litat del Govern central El ministeri de Sanitat està reforçant la prevenció davant del nou brot de coronavirus a Itàlia i ahir va llançar un missatge de tranquil·litat, perquè a Espanya “no hi ha casos, no hi ha transmissió del virus”. Així ho va assenyalar el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, després de la reunió diària del Comitè de Seguiment del Coronavirus, que va presidir el ministre de sanitat, Salvador Illa, en la qual es va analitzar la situació a la Unió Europea. Hi ha tres brots del virus que preocupen, a l’Iran, Corea del Sud i a Itàlia, tot i que, segons Simón, encara no es pot parlar de pandèmia. “Cal estar preparats per quan canviï la situació”, encara que Espanya no es planteja tancar les fronteres amb Itàlia. Només si hi hagués un brot s’aplicarien les mesures que ha posat en marxa Itàlia de quarantenes i suspensió d’esdeveniments de masses, que ara “a Espanya ni es plantegen. Tanmateix, la conselleria de Salut de la Rioja va activar ahir a la tarda el protocol per un possible cas de coronavirus a l’hospital San Pedro de Logronyo. Pel que sembla, en un primer moment el protocol contra el coronavirus es va activar a l’Hospital Fundación de Calahorra després de detectar un cas sospitós. Es tracta d’una dona que acabava de tornar de Milà, on va participar aquesta setmana al Saló Internacional del Calçat. Fonts de la conselleria van dir que no podien ni confirmar ni desmentir res fins que no s’obtinguin els resultats de les anàlisis”. Per la seua part, la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, també va fer una crida ahir a la tranquil·litat a Catalunya i va destacar que al país no hi ha hagut cap cas, en un apunt a Twitter. Vergés va assegurar que “estem seguint molt de prop els informes que arriben d’Itàlia”, i va afirmar que Catalunya està preparada per detectar i tractar algun possible episodi.

tracking