SEGRE

PANORAMA

El TSJC rebutja admetre la querella del PP contra Torra per usurpació

El tribunal assegura que el president no ha perdut la seua condició perquè no està inhabilitat || El Constitucional avala la presó preventiva de Romeva i Sànchez

Eulàlia Reguant acompanyada per Laura Borràs abans de declarar davant del jutge per desobediència.

Eulàlia Reguant acompanyada per Laura Borràs abans de declarar davant del jutge per desobediència.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat investigar la querella per usurpació de funcions que el PP va presentar contra el president de la Generalitat, Quim Torra, a l’entendre que no hi ha “cap acte jurídic” ni del Parlament ni de la justícia que hagi ordenat el seu cessament en el càrrec.

La sala civil i penal del TSJC atén el criteri de la Fiscalia, que va demanar inadmetre la querella en què els populars acusaven Torra de mantenir-se al capdavant de la Generalitat malgrat que el Parlament li havia retirat l’escó com a diputat arran de la condemna a inhabilitació per no retirar els llaços grocs i que encara no és ferma. Per al tribunal, perquè es constitueixi el delicte denunciat pel, PP es requereix “l’evidència que la persona denunciada manca de tota inhabilitació per portar a terme els actes propis la condició personal de la qual s’atribueix, per a la qual cosa s’haurà d’atendre criteris segurs i raonablement restrictius”.

Proposa incloure al Codi Penal com a delicte aferrar-se a un càrrec polític sense complir condicions

Per la seua banda, la portaveu del Grup Popular al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, va atribuir aquesta decisió del TSJC a l’existència de llacunes al Codi Penal i va assegurar que la formació proposarà que a la futura reforma d’aquest es permeti castigar les persones que s’aferrin a un càrrec públic sense complir les condicions previstes per a la seua elecció.

En un altre ordre de coses, el ple del Tribunal Constitucional (TC) va rebutjar el recurs d’empara presentat per l’exconseller Raül Romeva contra el seu ingrés en presó preventiva durant el judici del procés al considerar que la mesura va ser “proporcionada i legítima”. El TC també va avalar la decisió del Tribunal Suprem de no permetre a Jordi Sànchez assistir presencialment al Parlament per debatre i defensar la seua investidura a causa del “risc de reiteració delictiva”.

Reguant: “Al feixisme no se li ha de donar ni un sol espai” L’exdiputada de la CUP Eulàlia Reguant, citada ahir a declarar en un jutjat de Madrid per desobediència per no contestar a les preguntes de Vox durant el judici del procés, va assegurar que assumirà les “conseqüències” dels seus actes ja que va actuar com ho va fer al considerar que l’acusació popular exercida pel partit ultradretà estava “condicionant tot el procediment judicial”. Minuts abans d’entrar a declarar, Reguant va assenyalar que “acceptar la presència de Vox com a acusació popular era una manera d’ometre la responsabilitat del tribunal de garantir un judici just”. En aquest sentit, va apuntar que té dret a defensar la seua objecció de consciència perquè “al feixisme no se li ha de donar ni un sol espai”. Membres de la CUP, ERC i JxCat, entre els quals Laura Borràs, li van mostrar suport fora del jutjat.

tracking