SEGRE

EUROPA ECONOMIA

La locomotora econòmica alemanya s’estanca el 2019

El PIB creix només un 0,6% || El Govern francès obre la porta a accelerar la tramitació de la reforma de les pensions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PIB d’Alemanya, l’economia més gran de la UE, es va estancar en el quart trimestre del 2019 en comparació amb el trimestre immediatament anterior, segons va informar ahir l’Oficina Federal d’Estadística (Destatis). L’economia germànica va créixer un 0,2% el tercer trimestre en comparació amb els tres mesos anteriors, mentre que el segon es va contreure un 0,2% i en el primer es va expandir mig punt percentual.

En termes interanuals, el PIB va avançar a un ritme del 0,9% entre el gener i el març, mentre que va caure una dècima el segon trimestre i va repuntar un 1,1% en el tercer trimestre. Al quart, el creixement va ser del 0,3%. D’aquesta forma, el 2019 l’economia més potent de la UE es va expandir a un ritme del 0,6%.

Les exportacions van créixer un 0,9% el quart trimestre en comparació amb el mateix període del 2018, la qual cosa equival a una desacceleració d’1,4 punts respecte als tres mesos anteriors, mentre que les importacions van créixer un 1,2%. El consum de les llars entre l’octubre i el desembre va ser de l’1,2%, enfront del 2,4% del tercer trimestre, i la despesa del Govern es va alentir en quatre dècimes, fins a situar-se en el 3%.

Per la seua banda, el primer ministre de França, Édouard Philippe, va obrir ahir per primera vegada la porta a recórrer a una via constitucional que permetria accelerar la tramitació de la reforma de les pensions al Parlament, vinculant-la a una qüestió de confiança sobre l’actual Govern.

L’Assemblea Nacional gal·la va aprovar dilluns el primer dels 65 articles que formen la principal llei, després d’una setmana de debats. El partit d’esquerres França Insubmisa, crític amb la reforma, hi ha presentat 19.000 esmenes, aproximadament. Els canvis promoguts per Emmanuel Macron plantegen l’obligatorietat de treballar fins als seixanta-quatre anys, dos més dels actuals, per aconseguir la pensió completa, així com l’abolició dels règims especials per a certs gremis. El mer plantejament de la reforma va derivar en una onada de mobilitzacions a França, escenari d’una vaga indefinida entre el desembre i el gener.

tracking