SEGRE

PARTITS NEGOCIACIÓ

ERC dóna un respir a Sánchez i facilita al Congrés l’aprovació del camí de dèficit

Els republicans, Bildu i el BNG s’abstenen, i permeten al Govern central superar el primer pas per tirar endavant els pressupostos || Alta tensió entre Esquerra i JxCat, que hi vota en contra

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir, al Congrés.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir, al Congrés.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés dels Diputats va donar ahir llum verda als objectius de dèficit proposats pel Govern central per al període 2020-2023. D’aquesta forma, l’Executiu de Pedro Sánchez va superar el primer pas per poder presentar i aprovar els pressupostos generals de l’Estat per enguany. El nou camí d’estabilitat pressupostària, que ara seguirà la tramitació al Senat, va tirar endavant gràcies a l’abstenció dels parlamentaris d’ERC, EH Bildu i BNG. Així, la proposta governamental va comptar amb 168 vots a favor de PSOE, Unides Podem, PNB, Més País, Nova Canàries-Coalició Canàries, regionalistes càntabres, Compromís i Terol Existeix. Van votar-hi en contra, per la seua part, 150 diputats del PP, Vox, Cs, JxCat, CUP, UPN i Fòrum Astúries. Amb tot, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va celebrar que s’hagi superat “el primer esglaó” per validar els comptes d’aquest 2020, que podrien estar aprovats “al llarg de l’estiu”.

Aquesta important votació perquè els socialistes i Unides Podem vegin materialitzats els seus primers pressupostos generals de l’Estat va evidenciar una vegada més les diferències entre ERC i JxCat. I és que els republicans es van abstenir per facilitar l’aprovació del camí de dèficit “per donar un marge de confiança a la Moncloa amb l’objectiu que el diàleg pugui avançar”. En canvi, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va justificar el vot en contra dels seus diputats perquè “Sánchez no compleix”. “No es pot pidolar per allò que el Govern central ha de pagar per llei”, va sentenciar. Per la seua banda, el seu company Ferran Bel va acusar ERC de “donar els vots gratis” a Sánchez. Les paraules del tarragoní no van caure en sac foradat i fonts republicanes van assegurar que si els diputats de JxCat no van facilitar l’aprovació del camí de dèficit va ser perquè Carles Puigdemont els ho va ordenar. A més, van advertir que no tornaran a anticipar a JxCat el sentit del seu vot. D’altra banda, el líder del PP, Pablo Casado, va veure en l’abstenció d’ERC, Bildu i el BNG el pagament de “les concessions que Sánchez ha fet als independentistes”.

L’objectiu de dèficit de les administracions públiques és de l’1,8% del PIB enguany i el 2023 ja serà del 0,9%

Amb tot, el camí de dèficit aprovat preveu reduir-lo fins a l’1,8% del PIB aquest any, l’1,5% del PIB el 2021, l’1,2%, el 2022, i el 0,9%, el 2023. Així mateix, Sánchez inclou als objectius d’estabilitat el sostre de despesa del 2021, que puja un 3%, a 131.437 milions.

El text en qüestió, que no marca cap termini per publicar aquestes balances, és fruit d’un acord entre JxCat i l’Executiu central en tant que la Moncloa va voler reemplaçar la publicació de les balances fiscals per la difusió d’“una informació rigorosa i contrastable”.

En un primer moment, Ferran Bel, del grup de JxCat, va mostrar la seua desconfiança però la diputada del PSC per part de Lleida Montse Mínguez va afirmar que no hi havia res estrany en aquesta esmena.

JxCat aconsegueix el compromís de publicar les balances fiscalsEl Congrés va aprovar ahir amb els vots del PSOE i Unides Podem un text de JxCat en el qual s’insta l’Executiu coalitzat a publicar les balances fiscals de les autonomies tenint en compte els criteris de càrrega-benefici i de flux monetari. També van votar a favor del text el PNB, ERC, Nova Canàries-Coalició Canària, Més País i Compromís. La CUP, Bildu, Terol Existeix i els regionalistes càntabres es van abstenir.

tracking