SEGRE

Els pressupostos de la Generalitat augmenten a Lleida fins als 106,8 M€

Ponent rebrà un 55% més de pressupost en relació al 2017 i l’Alt Pirineu i Aran augmenten les seves partides en un 153%

Canal Segarra-Garrigues al seu pas al costat de la potabilitzadora de Ratera

Els pressupostos de la Generalitat augmenten a Lleida fins als 106,8 M€XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Projecte de llei dels pressupostos de la Generalitat per al 2020 aprovat pel Govern preveu una inversió inicial a Ponent, l’Alt Pirineu i Aran que suma 106,8M€, un augment molt significatiu amb relació als comptes de 2017, concretament del 83%, i es tradueix també en una inversió per habitant de 248€, per sobre dels 157€ de la mitjana catalana.

Ponent rebrà 64,2 M€, import que supera en un 55% els 41,5 M€ que preveien els darrers comptes de 2017. Pel que fa a l’Alt Pirineu i Aran, es preveu una inversió de 42,5 M€ i un increment del 153% en relació amb el 2017.

Els quatre objectius principals dels pressupostos de la Generalitat per al 2020, que continuen el seu tràmit parlamentari, són millorar la qualitat dels serveis públics, reduir les desigualtats socials, de gènere i territorials, a més de promoure l’economia productiva i del coneixement. També segueixen criteris de sostenibilitat, atenció especial als joves i als majors de 65 anys i d’emergència climàtica, entre altres.

El departament de Territori i Sostenibilitat durà a terme el gruix més gran de la inversió destinada a Ponent -amb el 55,35% dels recursos- seguit del d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb un 21,67%. Educació invertirà el 9,78% del total, Salut el 4,87, Cultura el 3,82, Interior l’1,63; Treball, Afers Socials i Famílies l’1,39, Justícia el 0,97 i Presidència el 0,52%.

Inversions a Ponent

Pel que fa al destí de les inversions, el Canal Segarra-Garrigues i el cicle de l’aigua són els àmbits que reben les partides més elevades. Els principals projectes previstos són la construcció de les estacions depuradores d’aigües residuals i col·lectors a Artesa de Lleida i Puigverd de Lleida, Torre-serona i Torrefarrera i Vilanova de Segrià, amb un import conjunt d’11,2 milions d’euros.

També el canal Segarra-Garrigues, que rebrà 8,8 milions d’euros, dels quals 6,3 es destinaran a la xarxa de distribució de diversos sectors de regadiu i la resta a altres actuacions relacionades amb el desenvolupament del canal. Els pressupostos també preveuen 18 milions d’euros pel conveni signat amb l’empresa constructora del canal i el pantà de l’Albagés, Acuaes, per al finançament de la part de l’obra que corresponia emprendre als regants i que en el seu moment va assumir la Generalitat. En el mateix àmbit dels regadius, els pressupostos inclouen gairebé 2,3 milions d’euros a la modernització del Reg de Pinyana.

Pel que fa a la mobilitat, la línia de tren Lleida-La Pobla de Segur té assignats gairebé 1,9 milions d’euros pel condicionament de passos a nivell, i es consignen més de 810.000 euros per construir la nova estació d’autobusos de Tàrrega.

També es destinaran prop de 2,8 i 1,2 milions d’euros a les obres de l’Institut Joan Solà de Torrefarrera i a l’Escola d’Almenar i, pel que fa a salut, s’adreçaran 460.000 euros al projecte actualitzat de les obres de reforma, ampliació i millora del CAP Cappont de Lleida. A l’àmbit de Cultura, es destinarà un milió d’euros a l’Arxiu Comarcal de les Garrigues, mentre la Biblioteca de Torrefarrera tindrà una quantitat similar, i la restauració de la Seu Vella tindrà 730.000 euros. Una altra actuació prevista serà la millora del parc de Bombers de Balaguer.

Les inversions a l’Alt Pirineu i Aran

A l’Alt Pirineu i Aran, el 95,3% de les inversions seran a càrrec dels departaments de Salut i Territori. Concretament, 34,9 M€ aniran a Territori i Sostenibilitat, 5,6 M€ a Salut, 567.751€ a Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, 544.974€ a Cultura, 330.881€ a Educació, 164.004 € a Empresa i Coneixement, 182.492€ a Interior, 137.422 a Justícia i 63.745 a Presidència.

Pel que fa als projectes més destacats, 10,7 milions d’euros es destinaran a la Carretera C-14 entre Organyà i Montant de Tost (Alt Urgell), i els 5,2 per la Carretera C-28 entre Salardú i Baqueira (Aran).

La Generalitat posa a disposició tota la informació del projecte de pressupostos per al 2020 en aquest web.

El primer pressupost vinculat amb l’Agenda 2030

Els comptes del Govern també pretenen impulsar polítiques ambicioses per fer front a l’emergència climàtica amb un horitzó zero d’emissions i residus, amb un model basat en l’economia circular. De fet, aquest és el primer pressupost de la Generalitat que es vincula amb els 17 objectius de l´Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.

UNS PRESSUPOSTOS AL SERVEI DE LA CIUTADANIA DE CATALUNYA El vicepresident del govern, Pere Aragonès, lliura el projecte de pressupostos 2020, amb el mòbil i via AirDrop, al president del Parlament, Roger Torrent./ Fotografia: Generalitat de Catalunya El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, assegura que els pressupostos de la Generalitat per al 2020 són “una proposta al servei de la ciutadania de Catalunya, que no només fa front a les necessitats més urgents de la societat, sinó que també comença a dissenyar com serà la Catalunya del 2030”. Durant la presentació del Projecte al Parlament de Catalunya, el vicepresident va manifestar que els nous comptes “estan dissenyats a partir de valors com l’equitat i la igualtat d’oportunitats, compromesos amb el bé comú i amb la prosperitat compartida”.

Ponent

  • El 21,6% de les inversions es destinaran a Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
  • 11,2 M€ per a la construcció de les estacions depuradores d’aigües residuals i col·lectors a Artesa de Lleida i Puigverd de Lleida, Torre-serona i Torrefarrera i Vilanova de Segrià.
  • 8,8 M€ pel canal Segarra-Garrigues.

Alt Pirineu i Aran

  • El 95,3% de les inversions es destinaran a Salut i Territori.
  • 10,7 M€ per a la Carretera C14 entre Organyà i Montant de Tost (Alt Urgell).
  • 5,2 per la Carretera C28 entre Salardú i Baqueira (Aran).
tracking