SEGRE

CRISI MIGRATÒRIA

Erdogan exigeix el suport de l'OTAN “sense demora” en l'ofensiva a Síria

La UE i Turquia acorden aclarir l’aplicació de l’acord migratori || Von der Leyen suavitza la retòrica i demana que s’investigui la violència a la frontera hel·lena

Charles Michel (c) i Ursula von der Leyen (d) reben el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan.

Charles Michel (c) i Ursula von der Leyen (d) reben el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan.JOHN THYS/POOL/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va exigir ahir que els membres de l’OTAN mostrin solidaritat amb Turquia pel seu paper a Síria, i va avisar que no permetrà que Grècia, també sòcia de l’Aliança, aconsegueixi beneficis de la Unió Europea (UE) per la crisi migratòria.

“Esperem el suport concret de tots els aliats en aquesta lluita que porta a terme Turquia amb gran sacrifici a Síria”, va subratllar Erdogan en una roda de premsa a Brussel·les sense preguntes després d’entrevistar-se amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg. Des de la mateixa seu de l’Aliança, va reiterar que aquesta ha de donar “valor afegit” a la lluita d’Ankara contra el terrorisme a Síria i va reclamar als aliats que s’hi solidaritzin immediatament. “El suport que demanem s’ha d’oferir sense retard”, va insistir.

Erdogan exigeix que els membres de l’OTAN se solidaritzin amb la seua lluita contra el terrorisme

Per la seua banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, va anunciar que la UE i Turquia van acordar iniciar un procés de consultes per aclarir com s’està implementat l’acord migratori entre les dos parts del 2016, pel qual Ankara ha de mantenir al territori demandants d’asil a canvi de 6.000 milions d’euros de fons comunitaris.

Hores abans, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va assenyalar que el dret a sol·licitar asil s’ha de respectar a la frontera entre Grècia i Turquia i va instar que s’investigui la violència contra els migrants i sol·licitants d’asil per part de les forces de seguretat gregues, on suposadament s’han utilitzat gas lacrimogen i bales de goma.

Després de referir-se la setmana passada a Grècia com l’“escut” d’Europa contra la migració procedent de Turquia, Von der Leyen va assenyalar ahir que, encara que és necessari rebaixar la pressió migratòria a la frontera, la solució a la crisi ha d’incloure que es garanteixi el dret a sol·licitar asil.

Rescatats 60 migrants davant les costes turques al mar Egeu La Guàrdia Costanera de Turquia va rescatar diumenge seixanta migrants, més de la meitat d’ells nens, al mar Egeu, segons van informar ahir les forces de seguretat del país. Els equips de la Guàrdia Costanera van indicar al diari local Hürriyet que es tractava d’un grup d’afganesos que provava d’arribar a les illes gregues en un bot inflable. Almenys 33 d’ells són menors. Turquia és país de pas de la principal ruta dels milers de refugiats que intenten arribar a Europa des del Pròxim Orient, en particular des de Síria, immersa en una guerra civil.

tracking