SEGRE

ESNOTICIA

Els madrilenys fugen a la costa

Els desplaçaments van indignar diverses comunitats, que els van titllar d’“irresponsables” || Múrcia ordena el confinament a tot el seu litoral

Els embussos registrats a l’A-4 ahir a primera hora de la tarda a Madrid.

Els embussos registrats a l’A-4 ahir a primera hora de la tarda a Madrid.DGT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malgrat les advertències llançades per les administracions perquè la ciutadania eviti els desplaçaments innecessaris i es confini als seus habitatges en la mesura que sigui possible per evitar l’expansió del coronavirus, les carreteres madrilenyes van registrar ahir a primera hora de la tarda cues quilomètriques d’embussos a les carreteres amb destinació a Andalusia i València. Molts madrilenys han aprofitat el tancament dels col·legis i la possibilitat de teletreballar per dirigir-se a les seues segones residències a passar-hi uns dies. Aquests desplaçaments es van veure amb recel en altres punts d’Espanya per l’efecte que poden tenir en la propagació del virus.

A Múrcia, després de detectar que els trenta-sis nous casos d’infectats eren de persones procedents de Madrid, el Govern de Fernando López Miras va decretar el confinament en tot el litoral, cosa que va afectar unes 376.000 persones i va ordenar el tancament de les platges. Un dels crítics més durs amb aquests viatges va ser el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, que els va titllar d’“irresponsables” per estar “exportant el virus” a altres zones i igual que a Múrcia es van plantejar el tancament de platges amb l’objectiu d’“evitar aglomeracions”. Aquestes mesures es van dur a terme a les platges de Gandia i Cullera, que van recordar als visitants que “no estem de vacances”. També des de Castella-la Manxa es va demanar als madrilenys que “extremin la prudència i la precaució” després de constatar que s’estaven desplaçant “en massa” a molts pobles petits. En aquesta mateixa línia es van pronunciar també diversos membres del govern andalús. Però l’enuig no va ser només entre els dirigents polítics, Twitter també es va omplir de missatges criticant aquests desplaçaments i acusant els visitants de Madrid d’“incivilitzats”, “inconscients” i de posar “en perill” altres poblacions. A través d’aquest mitjà també es va pronunciar sobre el tema l’eurodiputat Carles Puigdemont, que va assegurar que era una “gran irresponsabilitat” mantenir oberta la ciutat.

Per la seua banda, a la capital espanyola es va ordenar el tancament a partir d’avui de tots els establiments excepte els d’alimentació, les farmàcies, els estancs i gasolineres per mirar de frenar la pandèmia. La mesura afecta cines, discoteques, restaurants, sales de concerts, teatres, salons de joc, casinos, parcs d’atraccions, gimnasos i bars de copes. No obstant es permetrà que restaurants i bars puguin repartir menjar a domicili. La regió va registrar ahir més de 2.500 casos de coronavirus i 86 víctimes mortals i espera un “repunt elevat” al llarg d’aquest cap de setmana.

Per la seua banda, l’alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida, va reiterar la necessitat que els ciutadans evitin els desplaçaments que no siguin necessaris i les concentracions de persones, sobre els quals va indicar que “caldrà adoptar mesures més severes”. D’altra banda, els membres del Govern madrileny es van sotmetre a la prova del coronavirus després que una de les conselleres, la de Medi Ambient, Paloma Martín, donés positiu.

Urkullu va assegurar que aquest estat implica un esforç “extraordinari” per a la població, però va afegir que està “justificat” per la “gravetat” la pandèmia, que a Euskadi que ahir ja havia causat catorze morts. Així mateix, es va prohibir el pagament en metàl·lic en el transport públic.

Urkullu declara l’estat d’alerta sanitària al País Basc El lehendakari, Iñigo Urkullu, va anunciar ahir a través de videoconferència l’activació de la Declaració d’Alerta o Emergència Sanitària a Euskadi amb motiu de la pandèmia pel coronavirus, una mesura que obre la porta que a partir d’avui es pugui ordenar el confinament de persones als seus domicilis, la restricció de l’accés a determinades zones o la limitació de serveis públics o del consum de béns.

Els embussos registrats a l’A-4 ahir a primera hora de la tarda a Madrid.

Els embussos registrats a l’A-4 ahir a primera hora de la tarda a Madrid.DGT

tracking