SEGRE

ESNOTICIA

Sánchez declararà avui l'estat d'alarma durant almenys 15 dies

Permet limitar la circulació de persones, intervenir fàbriques, requisar béns o imposar sancions || Figura prevista davant de problemes sanitaris i desastres

Pedro Sánchez presidint per videoconferència la reunió interministerial per al seguiment de mesures pel coronavirus.

Pedro Sánchez presidint per videoconferència la reunió interministerial per al seguiment de mesures pel coronavirus.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va anunciar l’aplicació a partir d’avui de l’estat d’alarma a Espanya per la crisi del coronavirus. Aquesta mesura es pot declarar en cas de, entre altres circumstàncies, “crisis sanitàries, tals com epidèmies i situacions de contaminació greus”. Entre les potestats que atorga al Govern, hi ha la de limitar la circulació de persones o intervenir fàbriques, requisar béns, imposar prestacions personals obligatòries o sancions per al seu compliment. El termini màxim serà de quinze dies i se n’ha de donar compte al Congrés dels Diputats, reunit immediatament a l’efecte i sense l’autorització del qual no podrà ser prorrogat aquest termini. A la llei orgànica es precisa, a més, que el Parlament podrà establir l’abast i les condicions vigents durant la pròrroga.

Tant les mesures com la durada han de ser les “estrictament indispensables” per assegurar el restabliment de la normalitat i la seua aplicació es farà de forma proporcionada a les circumstàncies. A més, no interromp el normal funcionament dels poders constitucionals de l’Estat.

L’Exèrcit ha suspès tots els exercicis i maniobres per estar disponible

La llei preveu la declaració de l’estat d’alarma en quatre tipus de situacions que suposin alteracions greus de la normalitat i una d’aquestes és davant de “crisis sanitàries, tals com epidèmies i situacions de contaminació greus”.

Les altres tres situacions en les quals l’Executiu ho pot aprovar és davant de catàstrofes, calamitats o desgràcies com terratrèmols, inundacions, incendis o accidents de gran magnitud; paralització de serveis públics essencials per a la comunitat o bé situacions de desproveïment de productes de primera necessitat.

Aquest decret permet limitar la circulació de les persones i els vehicles; practicar requises temporals de tota mena de béns i imposar prestacions personals obligatòries.

El Govern central també podria intervenir i ocupar transitòriament indústries, fàbriques, tallers, explotacions o locals de qualsevol naturalesa, a excepció de domicilis privats, de la qual cosa han de donar compte als ministeris interessats, així com limitar o racionar l’ús de serveis o el consum d’art.

El Govern preveu que la setmana vinent hi hagi 10.000 afectats Pedro Sánchez preveu la setmana vinent hi hagi a Espanya unes 10.000 persones afectades pel coronavirus. Així ho va assenyalar a la declaració institucional des de La Moncloa en la qual va anunciar l’estat d’alarma a causa de la “ràpida” propagació. Va explicar que el Govern farà “tot el possible” per protegir la salut dels ciutadans i garantir que tinguin unes condicions de vida “adequades” mentre es frena la pandèmia del Covid-19. Va fer una crida a la societat i, especialment, a les persones grans, a les quals va demanar que extremin les precaucions i evitin estar en espais públics, i als joves, als quals va sol·licitar limitar l’activitat social ja que poden actuar com a transmissors de la malaltia. “La victòria depèn de cadascun de nosaltres, l’heroisme consisteix també a rentar-se les mans i quedar-se a casa”, va concloure.

tracking