SEGRE

BALANÇ MUNDIAL

El xoc entre nord i sud bloqueja un pacte a la UE contra la crisi

Alemanya i Holanda rebutgen els ‘coronabons’ i les polítiques que demanen Espanya i Itàlia || El Senat dels EUA dóna llum verda a un paquet de 2 bilions

Els carrers de Nova York inusualment buits després que es decretés a inicis de setmana el confinament dels ciutadans.

Els carrers de Nova York inusualment buits després que es decretés a inicis de setmana el confinament dels ciutadans.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 27 es van reunir ahir de forma telemàtica a la recerca d’una estratègia econòmica més clara i ambiciosa per respondre a la crisi, però les esperades discrepàncies entre els països del nord i del sud van fer impossible tancar un acord. El debat va girar entorn de la necessitat de mobilitzar el Mecanisme Europeu d’Estabilitat, el fons de rescat europeu, o d’emetre coronabons, un instrument de deute conjunt de la UE, per finançar la lluita contra la pandèmia, estratègia que va suscitar el rebuig frontal d’Holanda i Alemanya. Són països que compleixen al peu de la lletra uns comptes públics sense dèficit i descarten treballar junts en matèria de bons amb altres que no ho fan, com Espanya, Itàlia o Grècia. Tant el president espanyol, Pedro Sánchez, com l’italià, Giuseppe Conte, van defensar que la Unió Europea ha d’actuar ja i que tots els estats membres han d’afrontar junts aquest impacte. Ambdós es van plantar davant dels seus socis i van exigir l’elaboració d’una resposta conjunta en un termini de deu dies, a més de la creació d’un grup de treball compost pels presidents de les principals institucions comunitàries.

El xoc europeu es va produir poc després que el Senat dels EUA donés llum verda a un pla d’estímuls econòmics de dos bilions de dòlars (1,84 bilions d’euros). El pla, el major programa econòmic de la història dels Estats Units i que va ser aprovat amb 96 vots a favor i cap en contra, inclou ajuts per a les pimes, per a sectors en conflictes com les aerolínies, una ampliació de la cobertura per atur i el pagament directe de diners en efectiu a les famílies nord-americanes. En aquest sentit, les peticions setmanals de subsidi d’atur registrades als Estats Units durant la setmana passada van assolir un rècord de 3,28 milions com a conseqüència de l’impacte econòmic del Covid-19.

Els EUA es van convertir ahir en el país amb més contagis del món a l’assolir els 82.404 positius

Els Estats Units es van convertir ahir en l’epicentre de l’emergència sanitària al registrar un gran augment de casos, amb més de 12.000 nous positius, que els va situar en els 82.400 infectats, mil més que la Xina. A més, comptabilitza ja 1.046 víctimes mortals.

Amb uns Estats Units que aposten pels estímuls, tant el G20 com la Unió Europea van voler donar la imatge d’estar disposats a posar-ho tot per afrontar aquesta crisi social, sanitària i econòmica derivada de la pandèmia.

Els membres del G20 es van comprometre a adoptar les mesures “que faci falta” per minimitzar l’impacte que genera el coronavirus i van assegurar que estan injectant més de cinc bilions de dòlars en l’economia global, alhora que van incidir en la necessitat d’actuacions “valentes”, sense aclarir si els esmentats cinc bilions fan referencia als plans que ja han iniciat alguns països.

La Xina es tanca als estrangers i Itàlia sobrepassa les 8.100 morts La Xina prohibirà temporalment l’entrada d’estrangers al país, encara que tinguin visats i permisos de residència en vigor, com a mesura d’urgència per frenar la propagació del coronavirus, després de sumar ahir 67 nou casos “importats”. A més, segons un estudi aixecar el confinament de Wuhan el proper 8 d’abril podria provocar una segona onada de contagis. Per la seua part, Itàlia va trencar ahir la tendència a la baixa de contagis, amb gairebé 4.500 positius més situant-se ara en els 80.539. També es van registrar 662 noves morts i per tant superen ja el llindar de les 8.100 defuncions.

tracking