SEGRE

ESPANYA

Espanya retorna 9.000 tests xinesos que donaven resultats erronis

L’Ambaixada xinesa diu que es van comprar a una empresa sense llicència || Sanitat apunta a un canvi de tendència malgrat els més de 4.000 morts a l’Estat

Una dona amb una màscara entra a la residència de gent gran Orpea Loreto, a Madrid.

Una dona amb una màscara entra a la residència de gent gran Orpea Loreto, a Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gestió de la pandèmia es va veure ahir sacsejada per la polèmica entorn de la ineficàcia d’una partida de 9.000 tests ràpids adquirida pel ministeri de Sanitat i que, segons l’ambaixada de la Xina a Espanya, va ser comprada a una empresa que no tenia la llicència corresponent.

Sanitat ha decidit tornar aquesta partida, la compra de la qual, segons va justificar, es va fer a una empresa espanyola verificada com a “proveïdor de confiança”, amb la garantia que estaven homologats a nivell europeu.

La polèmica dels tests va alimentar la pugna política, que va ser ben present en la llarga sessió del Congrés que va acabar la matinada de dimecres a dijous amb la pròrroga de l’estat d’alarma.

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, va demanar responsabilitats al Govern i va avisar que el retard en aquesta “compra errònia” suposa una “greu irresponsabilitat que paguen els ciutadans”.

Per la seua part, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va rebutjar taxativament que hagi de cessar el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, com va exigir ahir Vox.

Per la seua banda, les autoritats sanitàries consideren que s’està concretant un canvi de tendència cap a una fase d’estabilització de la pandèmia a Espanya, malgrat l’impacte de les dades absolutes, que ahir es van concretar en 56.188 contagiats, amb 8.578 nous casos, 4.089 morts, amb 655 morts més, i 31.912 hospitalitzats, 3.670 dels quals a l’UCI. Els experts van insistir que per parlar de manera precisa d’un canvi de tendència s’han de produir caigudes successives, sense dents de serra, i per això concedeixen importància, però amb molts matisos, al fet que ahir es reduís per primera vegada el ritme creixent de morts, 83 menys que ahir (738), el mateix dia en què Espanya va superar la Xina en morts per coronavirus.

Una dona amb una màscara entra a la residència de gent gran Orpea Loreto, a Madrid.

Una dona amb una màscara entra a la residència de gent gran Orpea Loreto, a Madrid.EFE

tracking