SEGRE

ITÀLIA

Itàlia suma mil morts en un sol dia i té més contagis que la Xina

Les autoritats transalpines adverteixen que no han arribat al pic de la malaltia || Brussel·les assenyala que cal “temps” per pactar les mesures “adequades”

Soldats traslladen el fèretre d’una víctima del coronavirus a un cementiri pròxim a Milà, ahir.

Soldats traslladen el fèretre d’una víctima del coronavirus a un cementiri pròxim a Milà, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El coronavirus va colpejar ahir amb duresa els italians, deixant al darrere gairebé mil morts en 24 hores i 6.000 nous encomanats. Segons va informar la Protecció Civil transalpina en un comunicat, la xifra de morts pel Covid-19 és ja de 9.134 persones, 969 més que el dia anterior. Mentrestant, amb 5.959 positius més, un total de 86.498 persones s’han contagiat des que va començar el brot. Amb aquesta última dada, Itàlia supera en nombre de contagiats la Xina. Ja fa uns dies que va depassar el gegant asiàtic en defuncions. Així les coses, Silvio Brusaferro, president de l’Institut Superior de Salut d’Itàlia, va advertir que “encara no hem arribat al pic”.

D’altra banda, les reaccions al fallit Consell Europeu de dijous, que no va aconseguir adoptar mesures econòmiques per fer front al coronavirus, va continuar ahir generant reaccions. El president de l’Eurocambra, l’italià David Sassoli, va qualificar d’“egoistes” els líders comunitaris.

Per la seua part, Eric Mamer, portaveu de la Comissió Europea, va negar que hi hagi una “crisi de solidaritat” i va assegurar que fa falta “temps” per trobar les propostes “adequades” per pal·liar els efectes del coronavirus. D’altra banda, l’Executiu comunitari va proposar destinar 75 milions d’euros a la repatriació de ciutadans europeus atrapats a l’estranger i a la compra de material sanitari. Tanmateix, per executar aquesta partida, es necessita l’aval del Parlament Europeu i dels estats membres.

Mentrestant, a l’altre costat de l’Atlàntic, després que els Estats Units siguin ja el principal focus de coronavirus, el president nord-americà, Donald Trump, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, van mantenir una conversa telefònica en la qual van reafirmar la seua voluntat de “treballar junts” per frenar la pandèmia. Això mentre l’agència S&P va augurar que el PIB dels EUA retrocedirà un 1,3% aquest any pel coronavirus.

LONDRES

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va anunciar ahir que ha donat positiu en la prova del coronavirus. Segons va explicar ell mateix en xarxes socials, ha desenvolupat “símptomes lleus” i va afirmar que continuarà liderant “la reposta del Govern a través de videoconferència mentre lluitem contra aquest virus”. “Junts el vencerem”, va proclamar Johnson, de 55 anys i que està aïllat al número 10 de Downing Street.

També va aprofitar per comminar la població que compleixi les mesures de distanciament social adoptades a començaments de setmana pel seu Executiu. Poc després de l’anunci de Johnson, el ministre de Sanitat britànic, Matt Hancock, també va comunicar que està contagiat amb el Covid-19. Al Regne Unit, han mort ja 759 persones per la pandèmia, mentre que els contagis superen els 14.500.

Tanmateix, el balanç britànic queda encara lluny del d’Alemanya, que és el tercer país europeu més afectat, darrere d’Itàlia i Espanya. Berlín comptabilitza ja més de 42.000 contagis i 253 morts. L’Organització Mundial de la Salut (OMS), per la seua part, va xifrar en 509.164 els infectats i 23.335 els morts per coronavirus a tot el món.

Soldats traslladen el fèretre d’una víctima del coronavirus a un cementiri pròxim a Milà, ahir.

Soldats traslladen el fèretre d’una víctima del coronavirus a un cementiri pròxim a Milà, ahir.EFE

tracking