SEGRE

MUNDIAL

Trump diu que si els EUA registren només 100.000 morts serà un èxit

Fa marxa enrere en la intenció d’“obrir el país” i amplia les precaucions fins al 30 d’abril || La Xina afirma que ja compta amb menys de 2.500 casos “actius”

Sanitaris francesos fiquen un malalt amb coronavirus en un helicòpter per traslladar-lo a un centre a Alemanya.

Sanitaris francesos fiquen un malalt amb coronavirus en un helicòpter per traslladar-lo a un centre a Alemanya.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Si ens quedem amb 100.000 morts, i és una xifra horrible, haurem fet un gran treball.” Així es va expressar ahir el president dels Estats Units, Donald Trump, després que els epidemiòlegs advertissin que si no es prenien mesures els morts podrien sobrepassar els 2 milions de persones. Aquesta advertència també va propiciar que canviés la seua estratègia davant la pandèmia. El mandatari es va desdir de la intenció de “reobrir” els Estats Units el 12 d’abril i va ampliar fins al 30 d’aquell mes les mesures per combatre la crisi del coronavirus. Hores abans, l’autoritat en malalties infeccioses del Govern, Anthony Fauci, va assegurar que el virus “es podria emportar la vida de fins a 200.000 persones i podria infectar-ne milions”. Uns dies abans, el president havia dit que l’activitat tornaria per Pasqua i que “serà molt bonic veure les esglésies plenes”. També va comentar que calia reactivar l’economia encara que això signifiqués que hi hagués baixes. Els morts per Covid-19 superaven ahir els 2.600 als Estats Units i els contagis vorejaven els 150.000. A Nova York, l’epicentre de la pandèmia al país amb prop de 60.000 casos confirmats i 1.000 morts, les autoritats van advertir que el “tsunami” del coronavirus encara ha d’arribar i que els queden les “setmanes més dures”, coincidint amb l’arribada a port d’un vaixell hospital per alleujar la pressió sobre els hospitals de la ciutat.

Mentre que els Estats Units lideren la pandèmia mundial amb prop de 150.000 dels més de 720.000 infectats, la Xina, el país on es va originar la crisi del coronavirus, va assegurar que ja compta amb menys de 2.500 casos “actius”. El gegant asiàtic va diagnosticar ahir 31 nous casos, 30 dels quals “importats” i cap d’ells a Wuhan, que suma el sisè dia sense nous casos. Això suposa una millora respecte a les dades de dissabte, moment d’entrada en vigor del veto d’accés al país a estrangers i dia en què la Xina va detectar 44 infeccions del virus arribades de fora. Des que la pandèmia va començar a fuetejar amb severitat la resta del planeta, són molts els xinesos que han tornat al seu país, on segons les xifres donades per les autoritats xineses el virus sembla que ja està totalment controlat. Davant l’avanç del coronavirus, que s’accelera a nivell global, les Nacions Unides van demanar una ajuda per valor de 2,5 bilions de dòlars a mode d’un “pla Marshall” per contrarestar els efectes de l’epidèmia de coronavirus als països en desenvolupament. Al seu torn, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va contactar amb els governs de països membres del G-20 per demanar-los que augmentin la producció d’equipament mèdic per fer front a la pandèmia de Covid-19, per l’escassetat de material de protecció per a sanitaris i altres productes vitals en l’actual crisi. L’Organització va reclamar a aquests i altres països desenvolupats “que treballin al costat de les companyies per incrementar la producció i que garanteixin el lliure moviment de productes mèdics essencials i un repartiment equitatiu d’aquests recursos”.

Cauen els contagis a Itàlia, que ja supera les 11.000 defuncions Itàlia va registrar ahir 1.648 nous contagis de coronavirus, la xifra més baixa dels últims vint dies, si bé les víctimes mortals van ascendir a 11.591, amb 812 més respecte a diumenge. El país ja supera el llindar dels 100.000 contagis. Per la seua part, França va superar les 3.000 defuncions després de registrar-ne 418, la xifra més elevada des de l’inici de la pandèmia. Per la seua banda, la Unió Europea va donar llum verda al desbloqueig de fins a 37.000 milions d’euros en fons estructurals no gastats fins ara per ajudar els estats membres a mitigar l’impacte de la pandèmia del Covid-19.

tracking