SEGRE

PAÍS BASC

La crisi del coronavirus provoca una lleugera baixada de PSOE i Podem i un auge del PP

Segons el baròmetre del CIS, que afirma que els espanyols volen unitat dels partits davant de la pandèmia

Pedro Sánchez i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, ahir al Congrés.

Pedro Sánchez i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, ahir al Congrés.BALLESTEROS/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 91,4% dels espanyols creu que els partits haurien de fer un esforç especial per intentar arribar a “grans acords” davant la crisi econòmica i laboral que deixarà el coronavirus, com ha proposat el president, Pedro Sánchez, mentre que gairebé el 88% és partidari de deixar per a més endavant les crítiques a la gestió que fa l’Executiu central de la pandèmia, segons el baròmetre especial publicat ahir pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). I això que l’opinió dels enquestats es troba molt dividida a l’hora de jutjar l’actuació del Govern espanyol, ja que un 46,5% diu que li mereix molta o força confiança, però hi ha un 47,8% que confessa que té “poca” o “cap” confiança en les mesures que està prenent. Tot i així, l’enquesta posa de manifest que només el 10% defensa que els partits facin ara totes les crítiques que estimin necessàries al Govern.

El baròmetre de l’abril inclou al seu qüestionari una pregunta per saber si, per evitar fake news, els espanyols acceptarien el control o la restricció de la informació i que l’única font de la mateixa arribi des del Govern. Davant d’aquesta pregunta, el 66,7% dels enquestats creu que sí que caldria restringir i controlar les informacions, davant d’un 30,8% dels enquestats que opinen que “no ha de restringir-se ni prohibir-se cap tipus d’informació”.

En clau política, el baròmetre retalla dos punts l’avantatge que tenia el PSOE sobre el Partit Popular al març i la deixa en 10 punts. Així, el PSOE figura amb una estimació de vot del 31,2%, davant d’un suport al PP del 21,1%, La tercera plaça segueix sent per a Vox, encara que experimenta un retrocés fins a un 13%, A Unides Podem atribueix un 12%, gairebé un punt menys que el mes de març, i millora els seus registres Ciutadans, amb un 7,6%. ERC apareix amb un 3,3 per cent; Més País, amb l’1,5%; JxCat, amb 1,4 per cent; el PNB, amb l’1,2%, i Bildu i la CUP, amb mig punt cada una.

Les morts tornen a baixar en un dia, però pugen els infectats El número de morts diaris a l’Estat amb coronavirus va caure ahir a 523, 44 menys que dimarts, amb la qual cosa el total ascendeix a 18.579, però els nous contagis van augmentar en 5.092, la xifra més alta des del passat dia 9, i ja en sumen 177.633. A més, 3.349 persones es van recuperar del Covid-19, amb la qual cosa ascendeixen a 70.853, un 4,96% més en 24 hores i un 39,8% del total d’infectats des que es va iniciar la crisi, segons les últimes dades facilitades pel ministeri de Sanitat. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va vaticinar que el nombre de nous contagis de coronavirus torna a repuntar a causa de l’augment de les proves diagnòstiques, moltes de les quals efectuades a malalts asimptomàtics.

tracking